ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση ενόπλων σε ξενοδοχείο στο Μάλι

Επίθεση ενόπλων σε ξενοδοχείο στο Μάλι
Πρώτες σκηνές από την ομηρία στο πολυτελές ξενοδοχείο twitter

Έληξε η ομηρία στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μαλί. Όλες οι εξελίξεις. 

[22:54] Ο Αλγερινός Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης αλ Μουραμπιτούν, η οποία ορκίζεται πίστη στην αλ Κάιντα, «είναι αναμφίβολα πίσω» από την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μαλί, εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

[21:45] Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει καμία πληροφορία ότι Γάλλοι υπήκοοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης που διέπραξαν σήμερα ένοπλοι ισλαμιστές στο ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα του Μαλί, Μπαμακό.

[21:45] (BBC) – Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δηλώνει ότι 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση. Όπως ανέφερε, 12 πτώματα βρέθηκαν στο ισόγειο του ξενοδοχείου και 15 στον δεύτερο όροφο.


Χειροβομβίδες που υπήρχαν μέσα στο ξενοδοχείο (Reuters)

[20:00] (Reuters) – Η ισλαμική εξτρεμιστική ομάδα al Mourabitoun ανέλαβε την ευθύνη μαζί με την αλ Κάιντα για την επίθεση, με απολογισμό, μέχρι στιγμής, 27 νεκρούς, σύμφωνα με δημοσίευμα πρακτορείου ειδήσεων της Μαυριτανίας.

[19:10] Η ομηρία έχει λήξει, αλλά ομάδα ισλαμιστών ενόπλων που ενεπλάκη στην επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα του Μαλί παραμένει εντός του κτιρίου προβάλλοντας αντίσταση, σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Ασφαλείας

[18:57] Δημοσιογράφος από το Μάλι μιλώντας στο Al Jazeera έκανε λόγο για πολλούς τραυματίες.

[18:07] Μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ φέρονται να είδαν περίπου 27 πτώματα, με την πληροφορία όμως να μην είναι πλήρως διασταυρωμένη και τις έρευνες στο εσωτερικό του ξενοδοχείου να συνεχίζονται.

[17:45] Μεταδίδεται επίσης από το Reuters ότι ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Μάλι ανέφερε πως δεν κρατούνται πια όμηροι από τους ενόπλους.

[17:44] Δεκαοκτώ πτώματα έχουν ανασυρθεί από το υπό ομηρεία ξενοδοχείο στο Μπαμάκο του Μάλι, σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων

[17:20] Ομάδα τζιχαντιστών που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu. Η αφρικανική ομάδα ονομάζεται Al-Mourabitoun και αποτελείται από Άραβες και Τουαρέγκ, όπως αναφέρει το Reuters.

Εικόνα από τις επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων μέσα στο ξενοδοχείο (ΟRTM)


Εικόνα από το χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου (ORTM)

[17:19] Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η κατάσταση στο Μάλι μπορεί να συσχετιστεί με τις επιθέσεις στο Παρίσι, ανέφερε στην αμερικανική τηλεόραση Αμερικανός διπλωμάτης της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους

[16:44] Έξι Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται υπό ομηρία, σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου του Αμερικανικού Στρατού.

[16:14] To αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει επίσημα ότι Αμερικανοί πολίτες ενδέχεται να βρίσκονται στο υπό ομηρία ξενοδοχείο στο Μάλι και πως γίνονται προσπάθειες να διασταυρωθεί η πληροφορία

[16:02] Τοπικά μέσα δημοσιεύουν φωτογραφία ενός τραυματισμένου αστυνομικού

[15:57] Οι ένοπλοι δράστες έχουν καταφύγει στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου καθώς οι ειδικές δυνάμεις προχωρούν, μεταδίδει το Reuters. Τοπικά μέσα αναφέρουν την απελευθέρωση 19 Ινδών ομήρων.

[15:51] Καταιγισμός πυροβολισμών κατά την είσοδο των ειδικών δυνάμεων στο ξενοδοχείο - Μάρτυρας στο Reuters

[15:42] To CNN μεταδίδει ότι αμερικανικές δυνάμεις συνδράμουν στη διάσωση των ομήρων

[15:30] Με ανακοίνωσή του ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου υποστηρίζει ότι όμηροι παραμένουν 138 άτομα

[15:23] Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στους ομήρους βρίσκονται 20 Ινδοί υπήκοοι

[15:18] Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στο Μάλι επιβεβαιώνουν ότι παρέχουν βοήθεια στις Αρχές της χώρας.

[15:11] Σύμφωνα με τη Le Monde οι γαλλικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν επισήμως την παρουσία Γάλλων υπηκόων ανάμεσα στα θύματα

[14:59] Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως πέντε από τους επτά εργαζομένους των Τουρκικών Αερογραμμών διασώθηκαν, ενώ οι τουρκικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους άλλους δύο.

Δημοφιλής τραγουδιστής ξέφυγε από την επίθεση στο Μάλι

[14:38] To Reuters μεταδίδει ότι όμηρος που απελευθερώθηκε άκουσε τους ενόπλους να μιλούν αγγλικά

[14:26] Επίλεκτες γαλλικές δυνάμεις οδεύουν προς το ξενοδοχείο

[14:12] H Air France ανακοινώνει την απελευθέρωση 12 εργαζομένων της

[14:05] Γαλλικές και αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στο ξενοδοχείο. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ λέει ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να απελευθερωθούν οι όμηροι.


Ειδικές δυνάμεις του Μάλι έξω από το ξενοδοχείο (Reuters/Adama Diarra)

[13:56] Reuters: Ειδικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στο ξενοδοχείο. Αστυνομική πηγή αναφέρει ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού των ομήρων είναι σε εξέλιξη. Οι ειδικές δυνάμεις ανεβαίνουν τους ορόφους του ξενοδοχείου και ακούγονται σποραδικοί πυροβολισμοί, σύμφωνα με αξιωματικό των δυνάμεων ασφαλείας.

[13:55] CNN.com: Σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, οι ένοπλοι είσηλθαν στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου με όχημα το οποίο έφερε πινακίδες του διπλωματικού σώματος. Ακόμη δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.


Απελευθέρωση ομήρου (Reuters/Reuters TV)

Το Al Jazeera του Κατάρ μεταδίδει ότι οι ένοπλοι ανήκουν στην εξτρεμιστική ομάδα "Ansar al-Din".

[13:54] Η Le Monde και η Liberation μεταδίδουν ότι πέντε εργαζόμενοι των Τουρκικών Αερογραμμών έχουν απελευθερωθεί.

[13:17] Η κρατική τηλεόραση του Μάλι μεταδίδει ότι 80 όμηροι απελευθερώθηκαν.

[13:40] Τα Ηνωμένα Έθνη στέλνουν ενισχύσεις στο ξενοδοχείο στο Μπαμάκο

[13:37] Η πτήση Παρίσι-Μπαμάκο ακυρώθηκε.

[13:32]

[13:30] Δημοσιογράφος του BCC αναφέρει ότι δύο φρουροί του ξενοδοχείου είναι νεκροί. Οι ένοπλοι φώναξαν "Ο Θεός είναι μεγάλος" και άρχισαν να πυροβολούν.

[13:23] Όμηρος που απελευθερώθηκε λέει στην Le Parisien "Είδα πτώματα, ήταν τραγικό."

[13:17] O πρόεδρος του Μάλι επιστρέφει εσπευσμένα στη χώρα από το Τσάντ όπου βρισκόταν την ώρα της επίθεσης.

[13:06] Τρείς εργαζόμενοι των Τουρκικών Αερογραμμών κατάφεραν να αποδράσουν, μεταδίδει το Reuters.

[13:00] Είκοσι όμηροι έχουν απελευθερωθεί σύμφωνα με το Associated Press.

[12:51] Οι ένοπλοι μετακινούνται από όροφο σε όροφο και βρίσκονται τώρα στον έβδομο,σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο ασφαλείας.

[12:48] Μέχρι στιγμής

  • 170 άνθρωποι κρατούνται όμηροι
  • υπάρχουν αναφορές για 12 ενόπλους
  • επιβεβαιώνονται 3 νεκροί
  • περίπου 12 όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι

[12:41] Ειδικές δυνάμεις εισβάλλουν στο ξενοδοχείο, σύμφωνα με υπουργό του Μάλι.

[12:34] H Air France επιβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Μπαμάκο, μετά από αναφορές ότι βρίσκονται στο ξενοδοχείο μέλη πληρώματος της γαλλικής αεροπορικής εταιρίας.

Στο ξενοδοχείο βρίσκονται επίσης και έξι εργαζόμενοι των Turkish Airlines, σύμφωνα με Τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο.

[12:31] To CNN αναφέρει ότι τρείς άνθρωποι, δύο από το Μάλι και ένας Γάλλος υπήκοος είναι νεκροί, επικαλούμενο αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.

[12:17] H ισπανική πρεσβεία στο Μάλι συμβουλεύει τους Ισπανούς κατοίκους να μην κυκλοφορούν.

[12: 14] Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ένοπλοι άφησαν ελεύθερους κάποιους ομήρους- δύο γυναίκες αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο – και αυτούς που είναι σε θέση να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

[Νωρίτερα]

Το γαλλικό πρακτορείο AFP κάνει λόγο για τζιχαντιστές, χωρίς ωστόσο ο αριθμός τους να είναι σαφής. Γαλλικά μέσα αναφέρουν δύο ή τρείς ενόπλους, ενώ ανώτερος αξιωματούχος αναφέρει τουλάχιστον δέκα. Το ίδιο πρακτορείο αναφέρει ότι 170 άνθρωποι, ξένοι πελάτες και προσωπικό του ξενοδοχείου κρατούνται όμηροι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που ήταν έξω από το ξενοδοχείο, υπάρχουν αρκετοί νεκροί στους οποίους περιλαμβάνονται και οι φρουροί, όπως μεταδίδει το RFI. Οι πληροφορίες για νεκρούς δεν επιβεβαιώνονται επισήμως.

Υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι οι ένοπλοι εισήλθαν στο ξενοδοχείο όπου άνοιξαν πυρ και φώναζαν "Allahu Akbar" (Ο θεός είναι μεγάλος).

"Πολύ νωρίς το πρωί υπήρξαν πυροβολισμοί. Προφανώς υπήρξε απόπειρα ομηρείας. Η αστυνομία βρίσκεται στο σημείο και έχει αποκλείσει την περιοχή,» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην περιοχή όπου στεγάζονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια και οι πρεσβείες και κατά κανόνα πελάτες του είναι υπήκοοι ξένων χωρών.

H αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους αμερικανούς πολίτες να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

Πολλοί Κινέζοι υπάρχουν εγκλωβισμένοι στο ξενοδοχείο, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

"Ένας Κινέζος πελάτης με το επίθετο Chen, επικοινώνησε μέσω της εφαρμογής WeChat με το Xinhua και είπε ότι βρίσκεται ανάμεσα σε πολλούς Κινέζους στο ξενοδοχείο," σύμφωνα με το πρακτορείο.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο τρομοκρατική επίθεση σε εστιατόριο στο Μάλι είχε στόχο πολίτες Δυτικών χωρών που βρίσκονταν εκεί, με αποτέλεσμα πέντε Ευρωπαίοι τουρίστες να χάσουν τις ζωές τους.

Την ευθύνη για την επίθεση τότε είχε αναλάβει η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Μουραμπίτουν του Αλγερινού Μόχταρ Μπελμόχταρ, η οποία στην ανακοίνωση της ανέφερε ότι στόχος ήταν να εκδικηθεί «την αχρεία Δύση για τον προφήτη μας που τον προσέβαλε και τον χλεύασε», που παραπέμπει στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, ρητορική που ταυτίζεται με την πρόσφατη ανάληψη ευθύνης από τον ISIS, των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Τον περασμένο Αύγουστο στο Μάλι είχε λάβει χώρα άλλη μια κατάσταση ομηρείας στο ξενοδοχείο Byblos της πόλης Σεβαρέ, στο κεντρικό Μάλι, όπου έχουν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι εκ των οποίων οι τρεις στρατιωτικοί.

To Mάλι εισήλθε σε περίοδο μεγάλης αστάθειας το Δεκέμβρη του 2012 όταν εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα.

Το γεγονός αυτό άνοιξε το δρόμο στους ισλαμιστές αντάρτες να επιβάλλουν την παρουσία τους πρώτα στο βορά και στη συνέχεια να φτάσουν να πολιορκούν την ίδια την πρωτεύουσα. Από τη χώρα ζητήθηκε γαλλική βοήθεια –αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε αμέσως ο Ολάντ. Έστειλε χερσαίες δυνάμεις, αρχές του 2013, ενώ ταυτοχρόνως γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη άρχισαν να βομβαρδίζουν τους αντάρτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ