ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στη Βενεζουέλα: Διαδηλωτές «μπούκαραν» στο κοινοβούλιο - Τραυματίστηκαν βουλευτές (pics&vids)

Χάος στη Βενεζουέλα: Διαδηλωτές «μπούκαραν» στο κοινοβούλιο - Τραυματίστηκαν βουλευτές (pics&vids)
Twitter/@CNNEspanol

Χάος επικρατεί στη Βενεζουέλα, όταν μια ομάδα υποστηρικτών της κυβέρνησης εισέβαλαν στο κοινοβούλιο, καθώς οι βουλευτές πραγματοποιούσαν ειδική συνεδρία για να τιμήσουν την επέτειο της ανεξαρτησίας και όλα όσα επακολούθησαν δεν έχουν προηγούμενο. 

 

Δεκάδες άνθρωποι, κάποιοι κρατώντας ρόπαλα, φορώντας κουκούλες και άλλοι κόκκινα ρούχα – στα χρώματα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος – εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο της βουλής, πετώντας κροτίδες και προκαλώντας χάος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφεραν ότι αρκετοί βουλευτές και δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

Εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης με αίματα στα πρόσωπά τους.

Νωρίτερα, ο αξιωματικός της αστυνομίας Όσκαρ Πέρες, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα οργάνωσε την επίθεση με ελικόπτερο σε κυβερνητικά κτίρια στο Καράκας, εμφανίστηκε την Τετάρτη σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο όπου δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για την "απελευθέρωση" της χώρας.

«Είμαστε και πάλι στο Καράκας, έτοιμοι και πρόθυμοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την απελευθέρωση της χώρας μας» ακούγεται να λέει ο Πέρες, ο οποίος φορά στρατιωτική στολή. Στο φόντο διακρίνονται μια σημαία της Βενεζουέλας και ένα τουφέκι.

Στις 27 Ιουνίου ο αξιωματικός, μαζί με έναν άγνωστο συνεργάτη του, άρπαξαν ένα ελικόπτερο όπου είχαν δέσει ένα πανό με τη λέξη "Ελευθερία" και πέταξαν πάνω από το Καράκας. Αργότερα άνοιξαν πυρ και εκτόξευσαν χειροβομβίδες στα κτίρια του υπουργείου Εσωτερικών και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή "τρομοκρατική επίθεση" που είχε ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του. Ορισμένοι από τους επικριτές του ωστόσο αμφισβήτησαν την επίσημη εκδοχή των γεγονότων και κάποιοι είπαν μάλιστα ότι μπορεί να ήταν σκηνοθετημένη επιχείρηση με σκοπό να τραβήξει την προσοχή του κόσμου από την πολιτική και οικονομική κρίση της χώρας.

download copy

REUTERS/Christian Veron

Ωστόσο, ο Πέρες είπε ότι η επίθεσή του ήταν "απολύτως επιτυχημένη" και δεν υπήρξαν παράπλευρες απώλειες «επειδή ήταν σχεδιασμένη, επειδή δεν είμαστε δολοφόνοι σαν εσάς, κύριε Νικολά Μαδούρο». Υποστήριξε ότι μετά την επίθεση προσγείωσε το ελικόπτερο στα παράλια, κοντά στο Καράκας και επέστρεψε στην πρωτεύουσα διασχίζοντας πεζός τα βουνά.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Εσωτερικών της Βενεζουέλας δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το βίντεο αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ