ΚΟΣΜΟΣ

Αναβρασμός στην Ουάσιγκτον από τις αποκαλύψεις για τον γιο του Ντόναλντ Τραμπ

Αναβρασμός στην Ουάσιγκτον από τις αποκαλύψεις για τον γιο του Ντόναλντ Τραμπ
REUTERS/Brian Snyder

Νέες αναταραχές έφερε στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ η αποκάλυψη του ραντεβού του γιού του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ με Ρωσίδα δικηγόρο, που του είχε υποσχεθεί πληροφορίες κατά της Χίλαρι Κλίντον, πριν από την τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος στηρίζει τον γιό του, ο οποίος παραδέχθηκε τις επαφές και μάλιστα έδωσε στην δημοσιότητα τα e-mails με τα οποία έκλεινε το ραντεβού με την δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια. Την ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις στους Δημοκρατικούς, αλλά και οι Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν την δυσφορία τους.

Η συνάντηση του «τζούνιορ» με τη Ρωσίδα δικηγόρο Βεσελνίτσκαγια έγινε στις 9 Ιουνίου 2016. Την εποχή εκείνη το ευρύ κοινό αγνοούσε ότι χάκερ είχαν διεισδύσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος. Τα δεδομένα που είχαν κλαπεί δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες εβδομάδες αργότερα από έναν χάκερ που φέρεται ότι συνδεόταν με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η αμερικανική κυβέρνηση περίμενε μέχρι τον Οκτώβριο για να κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία για τις κυβερνοεπιθέσεις.

«Ο γιος μου είναι ένας άνθρωπος υψηλής ποιότητας», τονίζει ο πρόεδρος

O Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον μεγαλύτερο γιο του, έναν «άνθρωπο υψηλής ποιότητας» και εξήρε τη διαφάνεια με την οποία ενήργησε, στην υπόθεση της συνάντησής του με τη Ρωσίδα δικηγόρο που του παρουσιάστηκε ως απεσταλμένη της ρωσικής κυβέρνησης.

«Ο γιος μου είναι ένας άνθρωπος υψηλής ποιότητας και χειροκροτώ την διαφάνειά του» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε μια σύντομη ανακοίνωση που ανέγνωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

2017 07 11T181757Z 1249815631 RC190E08C2E0 RTRMADP 3 USA TRUMP RUSSIA

(REUTERS/Lucas Jackson)

Αποστάσεις από τον αντιπρόεδρο Πενς

Μπορεί ο πλανητάρχης να στηρίζει τον γιό του ο δεύτερος τη τάξει της αμερικανικής κυβέρνησης, Μάικ Πενς όμως διατηρεί αποστάσεις από την υπόθεση.

«Ο αντιπρόεδρος εργάζεται καθημερινά για να προωθήσει το πρόγραμμα του προέδρου» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενς, Μαρκ Λότερ, σε ένα δελτίο τύπου που εστάλη στο MSNBC.

«Δεν έχει γνώση για τη συνάντηση. Ούτε ενδιαφέρεται για τις ιστορίες που αφορούν την εκστρατεία – ιδίως την εποχή που εκείνος δεν συμμετείχε στην εκστρατεία».

Αναβρασμός στην Ουάσιγκτον

«Βρισκόμαστε πλέον πέρα από την (κατηγορία της) παρακώλυσης της δικαιοσύνης. Έχουμε περάσει στην ψευδορκία, στις ψευδείς δηλώσεις, ίσως ακόμη και στην προδοσία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν, τον οποίο είχε επιλέξει η Κλίντον ως υποψήφιο αντιπρόεδρό της.

Και Ρεπουμπλικανοί δεν μπορούσαν να αγνοήσουν τις αποκαλύψεις αυτές, τις πρώτες που αφορούν ρητά τις επαφές του στενού περιβάλλοντος του Τραμπ με στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας, το καλοκαίρι του 2016. «Είναι πολύ προβληματικό. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε μια ξένη κυβέρνηση να επικοινωνεί με ένα προεκλογικό επιτελείο και να λέει «θέλουμε να σας βοηθήσουμε». Είναι απαράδεκτο», σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

2017 07 11T181357Z 674881699 RC1871A24640 RTRMADP 3 USA TRUMP RUSSIA

(REUTERS/Joe Raedle/POOL)

Ο Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος, που διευθύνει μαζί με τον αδελφό του τις οικογενειακές επιχειρήσεις, ήταν σύμβουλος του πατέρα του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα. Εκτιμάται ότι θα κληθεί σύντομα να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Επιτροπής του Κογκρέσου που εξετάζει το θέμα της αθέμιτης σύμπραξης με τη Ρωσία.

Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η υπόθεση αυτή δεν είναι παρά μια σκευωρία των Δημοκρατικών για να δικαιολογήσουν την ήττα τους στις εκλογές. Όμως οι αποκαλύψεις για τις επαφές συνεργατών του με Ρώσους φαίνεται ότι υπονομεύουν την υπερασπιστική γραμμή του.

Η Βεσελνίτσκαγια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MSNBC είπε ότι οι τρεις συνεργάτες του Τραμπ με τους οποίους συναντήθηκε (σ.σ. ο υιός Τραμπ, ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ και ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Πολ Μάναφορτ) «ήθελαν προφανώς τέτοιες πληροφορίες, τις ήθελαν πραγματικά». Η ίδια σκόπευε να τους μιλήσει για τον λεγόμενο «νόμο Μαγκνίτσκι» με τον οποίο οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στους Ρώσους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, ο Ρόμπι Μουκ, τόλμησε πάντως να θέσει το ερώτημα: «Τι γνώριζε ο πρόεδρος και πότε το έμαθε;». Μια διάσημη ερώτηση, που είχε τεθεί το 1973 από έναν γερουσιαστή, όταν η έρευνα για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.

2017 07 11T180955Z 871818802 RC1268D682E0 RTRMADP 3 USA TRUMP RUSSIA

(REUTERS/Brian Snyder)

Ο Τραμπ Τζούνιορ έδωσε τα e-mails στην δημοσιότητα

Στον απόηχο τους «σκανδάλου» ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τα e-mails με τα οποία προετοίμαζε την εν «φλέγουσα» συνάντηση. Ο μεγάλος γιος του Τραμπ έλαβε στις αρχές Ιουνίου του 2016 μήνυμα από έναν γνωστό του, τον εκπρόσωπο του τραγουδιστή και επιχειρηματία Εμίν Αγκαλάροφ, η οικογένεια του οποίου διατηρεί στενές σχέσεις με εκείνη του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Στο μήνυμα αυτό ο σύμβουλος δημοσίων σχέσεων Ρομπ Γκόλντστοουν αναφέρει ότι ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας προσφέρθηκε, μέσω του πατέρα του Αγκαλάροφ, να δώσει στο επιτελείο του Τραμπ «πληροφορίες και επίσημα έγγραφα» που ενοχοποιούσαν τη Χίλαρι Κλίντον.

«Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας... προσφέρθηκε να παράσχει στο προεκλογικό (επιτελείο) του Τραμπ μερικά επίσημα έγγραφα και πληροφορίες που θα ενοχοποιούσαν τη Χίλαρι και τις συναλλαγές της με τη Ρωσία και θα ήταν πολύ χρήσιμα στον πατέρα σας», ανέφερε ένα από τα μηνύματα που στάλθηκε στις 3 Ιουνίου 2016 στον Ντόναλντ Τραμπ τον νεότερο από τον Γκόλντστοουν.

«Πρόκειται προφανώς για ευαίσθητες πληροφορίες προερχόμενες από πολύ υψηλό επίπεδο αλλά είναι τμήμα της υποστήριξης της Ρωσίας και της κυβέρνησής της προς τον κ. Τραμπ», συνεχίζει το μήνυμα του Γκόλντστοουν, ο οποίος ρωτά αν ο υιός Τραμπ είναι έτοιμος να μιλήσει με τον Εμίν Αγκαλάροφ για το θέμα.

«Αυτή τη στιγμή ταξιδεύω αλλά ίσως μπορώ να μιλήσω πρώτα στον Εμίν. Θα έλεγα ότι έχω λίγο χρόνο και, αν ισχύουν αυτά που λέτε, μου αρέσει, ιδίως λίγο αργότερα φέτος το καλοκαίρι», απάντησε.

Ακολούθησε ανταλλαγή μηνυμάτων προκειμένου να κανονιστεί πρώτα μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Εμίν Αγκαλάροφ και του Τραμπ τζούνιορ και κατόπιν ένα ραντεβού, στις 9 Ιουνίου 2016, στον Πύργο Τραμπ, με τη δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια. Η τελευταία έφτασε στις ΗΠΑ από τη Μόσχα και παρουσιαζόταν ως «δικηγόρος της ρωσικής κυβέρνησης». Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του Τραμπ και ο Πολ Μάναφορτ, ο τότε διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ