ΚΟΣΜΟΣ

Εθνικό πένθος στο Μάλι και παρέμβαση Ομπάμα

Εθνικό πένθος στο Μάλι και παρέμβαση Ομπάμα
Οι δυνάμεις ασφαλείας απομακρύνουν κάποιον από τους ομήρους κατά τη διάρκεια της επιχείρησής τους στο ξενοδοχείο Habibou Kouyate/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) έληξε η ομηρία στο Μάλι. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι Κινέζοι και Αμερικανίδα εργαζόμενη. Λίγες ώρες μετά, υπήρξε παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ οι Βρυξέλλες αύξησαν στο ανώτατο επίπεδο τον εθνικό συναγερμό για τρομοκρατική επίθεση. 

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τις πρώτες ώρες του Σαββάτου το γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε πως η ομηρία στο ξενοδοχείο Ράντισον Μπλου έληξε με 21 νεκρούς. Ανάμεσά τους ήταν και οι τρομοκράτες. Πρόκειται για ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν συνήθως διπλωμάτες αλλά και επιχειρηματίες όπως και πληρώματα αεροπλάνων.

Η τελευταία πληροφόρηση ανέφερε πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι Κινέζοι εργαζόμενοι σε εταιρεία όπως και μία Αμερικανίδα υπήκοος.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι νεκροί δράστες είναι δύο ή τρεις και σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και Γάλλους στρατιώτες οι οποίοι πιθανά βοηθήθηκαν και από δύο στρατιώτες των ΗΠΑ.


Πηγή Ibrahima Tore /Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Τους θανάτους επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της χώρας Μπουτακάρ Κειτά, κάνοντας λόγο για μία Αμερικανίδα εργαζόμενη στον τομέα της υγείας, έναν στρατιώτη του Μάλι έναν Βέλγο της τοπικής κυβέρνησης και τρεις Κινέζους διευθυντές των σιδηροδρόμων.

Παρέμβαση Ομπάμα μετά την επίθεση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως οι επιθέσεις στο ξενοδοχείο Radisson Blu στην πρωτεύουσα Μπαμακό στο Μαλί, κάνουν πιο άκαμπτη την απόφαση των ΗΠΑ και των συμμάχων της–η οποία θα είναι αμείλικτη– να πολεμήσουν όσους στοχοθετούν τον άμαχο πληθυσμό αυτών.

Παράλληλα διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτρέψει στους τζιχαντιστές να βρουν καταφύγιο .

Στην ομιλία του σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής στη Μαλαισία, ο Ομπάμα χαρακτήρισε την επιδρομή της Παρασκευής και την σύλληψη ομήρων από ένοπλους μαχητές στο ξενοδοχείο στο Μαλί, ως μια «μια ακόμη φρικτή υπενθύμιση της μάστιγας της τρομοκρατίας».

«Η επίθεση αυτή κάνει πιο άκαμπτη την αποφασιστικότητα μας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι αμείλικτες», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Μαλί βοήθησαν στην αποτροπή μεγαλύτερου αριθμού απωλειών ανθρώπινων ζωών.


Πηγή Habibou Kouyate/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού στο Βέλγιο

Λίγο νωρίτερα, η βελγική υπηρεσία ασφαλείας (OCAM) είχε αυξήσει το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή για την πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4, κάνοντας μάλιστα λόγο για «επικείμενη απειλή».

«Μετά από νέα αξιολόγηση της υπηρεσίας ασφαλείας που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου, το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή αυξάνεται για την πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4. Το επίπεδο 3 εξακολουθεί να ισχύει για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας», ανέφερε η ανακοίνωση.


Πηγή Ibrahima Tore /Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Τριήμερο εθνικό πένθος στο Μάλι

Η κυβέρνηση του Μαλί κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ συγχρόνως έθεσε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 10 ημέρες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα του Κατάρ μετέδωσε ότι την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση ανέλαβε η οργάνωση αλ Μουραμπιτούν, μια τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία ορκίζεται πίστη στην αλ Κάιντα.

Διαβάστε ότι συνέβη την Παρασκευή στο ξενοδοχείο Ράντισον Μπλου από τη ζωντανή πλατφόρμα που είχε το CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ