ΚΟΣΜΟΣ

Τίλερσον: Ισχυρό μήνυμα οι κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

Τίλερσον: Ισχυρό μήνυμα οι κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα
REUTERS/Karen Lema

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, στέλνει ισχυρό μήνυμα ότι Πιονγκγιάνγκ πρέπει να κατανοήσει τι σημαίνει διεθνής κοινότητα.

Αυτό τόνισε ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, προσθέτοντας πως η απόφαση αυτή, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το ότι υπάρχουν κοινές απόψεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υπόθεση της Βόρειας Κορέας.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η υλοποίηση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας θα παρακολουθείται στενά, αναφορικά με την τήρησή τους από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Πρόσθεσε μάλιστα πως όταν ωριμάσουν οι συνθήκες θα μπορούμε να καθίσουμε και να έχουμε έναν διάλογο αναφορικά με το μέλλον για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας.

Εκτίμησε δε, πως το καλύτερο μήνυμα που θα μπορούσε να στείλει η Βόρεια Κορέα για το ενδεχόμενο έναρξης συνομιλιών, είναι να σταματήσει τις δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις. Ο ίδιος, υποστήριξε ότι υπάρχουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με την Βόρεια Κορέα, προκειμένου να ομαλοποιούνται οι καταστάσεις έντασης.

Σχολιάζοντας την υποστήριξη της Κίνας και της Ρωσίας ο αμερικανός υπουργός εκτίμησε πως αυτό δείχνει ότι ο κόσμος αναμένει από τις δύο χώρες να βοηθήσουν την Βόρεια Κορέα ν’ αποδεχτεί την πραγματικότητα.

Αναφερόμενος στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, ο Ρεξ Τίλερσον σημείωσε πως οι ΗΠΑ βλέπουν με πραγματισμό τις σχέσεις τους με την Ρωσία, ενώ οι δύο χώρες μπορούν να εργαστούν μαζί για την επίλυση κοινών προβλημάτων.

Ο ίδιος, δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ρωσία, καθώς δεν είναι σωστό να διακοπούν οι σχέσεις, εξαιτίας ενός θέματος.

Ο Τίλερσον τόνισε ότι είπε στον Ρώσο ομόλογό του, Λαβρόφ, στην πρόσφατη συνάντησή τους, ότι η εμπλοκή στην αμερικανική προεκλογική διαδικασία είναι σοβαρό θέμα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης, ότι η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι έχει την διάθεση σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ