ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ προωθούν στον ΟΗΕ εμπάργκο πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα και κυρώσεις στον Κιμ

Οι ΗΠΑ προωθούν στον ΟΗΕ εμπάργκο πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα και κυρώσεις στον Κιμ
KCNA/via Reuters/File Photo

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα και απαγόρευση εξαγωγών κλωστουφαντουργικών προϊόντων. Αυτό αναφέρεται στο προσχέδιο ψηφίσματος που δόθηκε στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Με βάση το κείμενο, η Ουάσινγκτον προτείνει επίσης το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης εις βάρος του, καθώς και την απαγόρευση προσλήψεων Βορειοκορεατών εργατών που ζουν στο εξωτερικό.

Με τη στήριξη της Γαλλίας και της Βρετανίας - που είναι μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ-, η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι έχει δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον θέλει το νέο προσχέδιο απόφασης να τεθεί προς ψήφιση τη Δευτέρα. Ωστόσο, ο Ρώσος πρεσβευτής στα ΗΕ Βασίλι Νεμπέτζια έχει τονίσει ότι αυτό ίσως είναι «κάπως πρόωρο».

Η εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, την απαγόρευση των οποίων εισηγούνται οι ΗΠΑ, ήταν το 2016 η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας μετά τις εξαγωγές ορυκτών, συνολικού ύψους 752 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κορεατικού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (KOTRA). Σχεδόν το 80% των εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων προωθείται στην Κίνα.

Επιπλέον, εάν εγκριθεί το ψήφισμα, θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της αεροπορικής εταιρείας που ελέγχεται από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, Air Koryo. Η εταιρεία πετάει στο Πεκίνο και σε άλλες πόλεις της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Νταντόνγκ, του κύριου εμπορικού κόμβου μεταξύ των δύο χωρών, όπως και στο Βλαδιβοστόκ στη Ρωσία.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η στάση που θα τηρήσουν η Κίνα και η Ρωσία, τα δύο άλλα μόνιμα μέλη του ΣΑ που έχουν δικαίωμα βέτο, υπογραμμίζει το πρακτορείο.

Σημειώνεται πάντως, πως προκειμένου να υιοθετηθεί ένα ψήφισμα απαιτούνται εννέα ψήφοι υπέρ και να μην τεθεί βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία ή την Κίνα.

Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις σε όποιον έχει εμπορικές συναλλαγές με την Β. Κορέα

2017 08 15T201617Z 1234718233 RC14834E15E0 RTRMADP 3 VIRGINIA PROTESTS

REUTERS/Kevin Lamarque

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν διεμήνυσε ότι σε περίπτωση που τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιβάλουν σκληρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των πυρηνικών δοκιμών της, έχει έτοιμο ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα υποβάλει στον Ντόναλντ Τραμπ προς υπογραφή, το οποίο θα επιβάλλει κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα συναλλάσσεται με την Πιονγιάνγκ. Όπως είπε, σύμφωνα με το Reuters:

Έχω έτοιμο ένα εκτελεστικό διάταγμα. Είναι έτοιμο να πάει στον πρόεδρο. Θα μου δίνει εξουσιοδότηση να σταματάω τις εμπορικές συναλλαγές και να επιβάλλω κυρώσεις σε οποιονδήποτε κάνει εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα. Ο πρόεδρος θα το εξετάσει όταν έρθει η ώρα, αφού δώσει στον ΟΗΕ χρόνο για να αναλάβει δράση.

Η απάντηση της Κίνας

Το υπουργείο Εμπορίου στην Κίνα δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να χειρίζεται τα εμπορικά ζητήματα της Βόρειας Κορέας, με τρόπο που εξυπηρετεί την ειρήνη, την σταθερότητα, αλλά και την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Η δήλωση αυτή, έγινε στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης που πραγματοποιεί το υπουργείο, όπως μεταδόθηκε από το Reuters.

Η Ιαπωνία ζητά μεγάλη πίεση στη Β. Κορέα

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζήτησε να ασκηθεί «όσο το δυνατόν πιο μεγάλη πίεση» στη Βόρεια Κορέα, ώστε να αναγκαστεί «να εγκαταλείψει» το πυρηνικό της πρόγραμμα. Όπως είπε ο Σίνζο Άμπεσε ομιλία του από το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, στο οποίο συμμετέχουν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μου Τζε Ιν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν:

2017 09 07T072105Z 164750744 RC1747718500 RTRMADP 3 RUSSIA FAREAST FORUM

Η Βόρεια Κορέα πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, να εγκαταλείψει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα. Η χώρα αποτελεί προφανώς πρόκληση για την ειρήνη, την ευημερία, τον νόμο και την τάξη στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο.

REUTERS/Sergei Karpukhin

ΔΗΜΟΦΙΛΗ