ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας Ίρμα: Χωρίς ηλεκτρικό παραμένουν 6,9 εκατομμύρια πολίτες

Τυφώνας Ίρμα:  Χωρίς ηλεκτρικό παραμένουν 6,9 εκατομμύρια πολίτες
REUTERS/Adrees Latif

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν 6,9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Φλόριντα και τις γειτονικές Πολιτείες, την ώρα που οι εταιρείες δίνουν μάχη για να οργανώσουν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στις ΗΠΑ.

Ορισμένα νοικοκυριά, στις περιοχές που έχουν πληγεί σφοδρότερα από τον τυφώνα Ίρμα, θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να επανέλθει το ηλεκτρικό.

Οι μεγάλοι πάροχοι της Φλόριντας, όπως οι εταιρείες NextEra Energy Inc's Florida Power & Light, Duke Energy Corp και Emera Inc's Tampa Electric, έχουν κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους για να αποκαταστήσουν τις διακοπές ρεύματος.

«Πιθανότατα θα είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στην ιστορία των ΗΠΑ» δήλωσε ο Τομ Κουν, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ηλεκτρισμού Έντισον και πρόσθεσε:

Μια στρατιά από 50.000 εργαζόμενους από τις ΗΠΑ και τον Καναδά έχει αφοσιωθεί στο έργο αυτό.

Κάποιες εταιρείες, όπως η FPL, προειδοποίησαν τους πελάτες τους ότι θα χρειαστούν εβδομάδες προτού αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές επειδή σε ορισμένα σημεία θα χρειαστεί να κατασκευαστούν από την αρχή τα συστήματα υποδομής.

Την ίδια ώρα η FPL διαβεβαίωσε ότι και τα δύο πυρηνικά εργοστάσιά της στη Φλόριντα είναι ασφαλή. Εκείνο του Τέρκι Πόιντ, που απέχει 48 χιλιόμετρα νοτίως του Μαϊάμι, παρέμεινε και σήμερα κλειστό ενώ οι δύο αντιδραστήρες του Σεντ Λούσι (190 χλμ. βορείως του Μαϊάμι) λειτουργούν κανονικά.

Δραπέτευσαν 100 επικίνδυνοι κρατούμενοι

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 100 επικίνδυνοι κρατούμενοι δραπέτευσαν από μια φυλακή στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα που άφησε πίσω εννέα νεκρούς.

«Η φυλακή καταστράφηκε, περισσότεροι από 100 κρατούμενοι, πολύ επικίνδυνοι, δραπέτευσαν», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άλαν Ντάνκαν, μιλώντας στο κοινοβούλιο και πρόσθεσε:

«Η κατάσταση αυτή προκαλεί μια σοβαρή απειλή πλήρους κατάρρευσης του νόμου και της τάξης στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους».

Ο Ντάνκαν διευκρίνισε ότι στη ζώνη αυτή έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες για να επιβάλουν την τάξη. Δεν είπε όμως πόσοι από τους δραπέτες έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, που επικαλείται ένα κυβερνητικό έγγραφο, παραμένουν ακόμη ασύλληπτοι 60 από αυτούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ