ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρριψη ρωσικού μαχητικού: Φόβοι για ρωγμές σε ΝΑΤΟ και συμμαχία κατά ISIS

Κατάρριψη ρωσικού μαχητικού: Φόβοι για ρωγμές σε ΝΑΤΟ και συμμαχία κατά ISIS
Ramazan Özdemir/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Διεθνή ανησυχία αλλά και ρωγμές στη στρατιωτική συνεργασία κατά του Ισλαμικού Κράτους προκαλεί η επικίνδυνη κλιμάκωση των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας στον απόηχο της κατάρριψης από την τουρκική πολεμική αεροπορία ρωσικού μαχητικού κοντά στη συροτουρκική μεθόριο.

Δείτε βίντεο από την στιγμή της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.

Το πρωί της Τετάρτης ο Αλεξάντερ Ορλόφ, πρέσβης της Ρωσίας στη Γαλλία ενημέρωσε ότι ο ένας πιλότος είναι νεκρός ενώ ο άλλος είναι βαριά τραυματίας και μεταφέρεται από τον συριακό στρατό στη ρώσικη βάση στη Συρία.

Η Άγκυρα έσπευσε να κάνει λόγο για δικαίωμα και εθνικό της καθήκον να προασπίσει τα σύνορά της, ισχυριζόμενη ότι το αεροσκάφος προειδοποιήθηκε 10 φορές ότι παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο, πριν καταρριφθεί, εκδοχή που επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του συνασπισμού κατά του ISIS.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε υψηλόβαθμης συνόδου ασφαλείας στην οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις και κατόπιν δήλωσε ότι κανείς δεν θα πρέπει να αμφισβητεί το δικαίωμα της Τουρκία να προστατεύει τα σύνορά της, διαβεβαιώνοντας ότι ελήφθησαν όλα τα μέτρα για να αποτραπεί η εξέλιξη.

O Αχμέτ Νταβούτογλου επισήμανε ότι η χώρα του έχει δικαίωμα να ενεργήσει εναντίον οποιουδήποτε παραβιάζει τα σύνορά της.

"Πισώπλατη μαχαιριά", λέει ο Πούτιν

Ωστόσο, η Μόσχα απάντησε με σκληρή γλώσσα, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να μιλάει για "πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς τρομοκρατών", ενώ ο υπουργός της των Εξωτερικών ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε το γεγονός "πολύ σοβαρό".

Σύγχυση και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μεταδίδονται για την τύχη των δυο πιλότων καθώς βίντεο φέρεται να δείχνει νεκρό τον έναν χειριστή, την ώρα που διοικητές των Τουρκομάνων στο σημείο της συντριβής δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους πυροβόλησαν και σκότωσαν τους χειριστές στον αέρα και καθώς έπεφταν με το αλεξίπτωτο.

"Οι πράξεις της Τουρκίας είναι de facto προς όφελος του Ισλαμικού Κράτους", δήλωσε ο Μεντβέντεφ και απείλησε με οικονικές κυρώσεις την Άγκυρα.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

Την αποκλιμάκωση της κατάστασης μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας προκρίνει ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και αυτό που χρειάζεται είναι ηρεμία, διπλωματία και αποκλιμάκωση, καλώντας τη Μόσχα και την Άγκυρα να συνεχίσουν τις επαφές για να επιλύσουν το θέμα.
Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο της Βορειοατλαντικής συμμαχίας ενημερώθηκε από τον Τούρκο πρέσβη για τα πρόσφατα γεγονότα σημειώνοντας ότι μίλησε ο ίδιος με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Η Τουρκία ενημέρωσε τους συμμάχους για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Έχω εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία μου σχετικά με τις συνέπειες των στρατιωτικών δράσεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ", δήλωσε.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, το πρώτο σχόλιο ήρθε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter, ο οποίος κάνει λόγο για «επικίνδυνη στιγμή» μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους και απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις πλευρές για ψυχραιμία ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα το περιστατικό να μην αποτελέσει εμπόδιο για τη συνεργασία επίλυσης της συριακής κρίσης.

Από την μεριά των ΗΠΑ, o Μπαράκ Ομπάμα τόνισε -υποδεχόμενος τον Φρανσουά Ολάντ στον Λευκό Οίκο- ότι δείχνει το συνεχιζόμενο πρόβλημα με τις ρωσικές επιχειρήσεις κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Tύπου του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Στίβ Ουόρεν είπε ότι συνεχίζουν να εξετάζουν τα δεδομένα προκειμένου να διευκρινίσουν πού ακριβώς συνέβη το περιστατικό.

Κληθείς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, ότι δηλαδή ο τουρκικός στρατός προειδοποίησε τους Ρώσους πιλότους 10 φορές προτού εμπλακεί και ότι οι Ρώσοι δεν ανταποκρίθηκαν, ο Ουόρεν
είπε ότι μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Αντίδραση σημειώθηκε και από το συριακό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ -συμμάχου της Μόσχας- μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων σύμφωνα με το οποίο, η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους δείχνει ότι η Τουρκία υποστηρίζει την τρομοκρατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ