Τίλερσον: Διερευνούμε τις δυνατότητες διαλόγου με την Πιονγιάνγκ (pics)
Από την Κίνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον αναφέρθηκε στην κρίση της βορειοκορεατικής Χερσονήσου τονίζοντας πως η χώρα του διερευνά κατά πόσο η Πιονγιάνγκ είναι διατεθειμένη να εμπλακεί σε μία διαδικασία διαλόγου.
«Κάνουμε διερευνήσεις, μείνετε συντονισμένοι», πληροφόρησε ο Τίλερσον δημοσιογράφους στο Πεκίνο.
«Η ερώτησή μας είναι: Θα θέλατε να μιλήσουμε; Έχουμε κανάλια επικοινωνίας με την Πιονγιάνγκ», δεν υπάρχει πλήρης αποκοπή επικοινωνίας, τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο Κινέζος ομόλογός του Τίλερσον, Γουάνγκ Γι, κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, ζήτησε από τον υπουργό να σεβαστούν οι ΗΠΑ τις ανησυχίες της Κίνας για την Ταϊβάν προκειμένου ν’ αποφύγουν την πρόκληση αναταράξεων στις σινό-αμερικανικές σχέσεις.

(Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Κίνας/REUTERS/Lintao Zhang/Pool)
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως μία «ιδιότυπη» επαρχία της, ενώ δεν έχει ποτέ αποκηρύξει το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής ισχύος, προκειμένου να την θέσει υπό τον ελέγχό της.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, δεν έχουν επίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν, ενώ έχουν δεσμευτεί νομικά προκειμένου να της παρέχουν στρατιωτική βοήθεια για την άμυνα της, ενώ η Ουάσινγκτον αποτελεί τον μοναδικό προμηθευτή όπλων για την Ταϊπέι.

(REUTERS/Lintao Zhang/Pool)
«Διαφορετικοί οι στόχοι ΗΠΑ και Ισραήλ στον πόλεμο με το Ιράν»: Τι δηλώνει η Αμερικανίδα διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών
16:21
Μέρι πέντε χρόνια θα πάρει η αποκατάσταση των ζημιών από τις επιθέσεις του Ιράν λέει η QatarEnergy
16:18
ΣτΕ: Υποχρεωτικό εναλλακτικό μάθημα για τους μαθητές που απαλλάσσονται από τα θρησκευτικά
16:10
Ο Σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το Πασχαλινό Ορατόριο του Μπαχ
16:00