ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει σοβαρά τη νοημοσύνη μας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει σοβαρά τη νοημοσύνη μας
Allison Joyce/Getty Images

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να είναι πολύ πιο επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία απ΄ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η παρατεταμένη έκθεση στο νέφος μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις γνωστικές ικανότητες του ανθρώπου, ιδίως ανδρών μεγαλύτερης ηλικίας…

Όπως προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, το να αναπνέει κάποιος μολυσμένο αέρα προκαλεί «κάθετη πτώση των επιδόσεών του σε μαθηματικά και λεκτικά τεστ».

Ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας Πολιτικής Τροφίμων (IFPRI) εξέτασαν τις επιδόσεις - όπως αυτές προέκυψαν από σχετικά τεστ γνωστικών ικανοτήτων - 32.000 ανθρώπων που εκτέθηκαν σε συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μεταξύ 2010 και 2014.

Όπως διαπίστωσαν, οι βαθμολογίες τόσο στα μαθηματικά όσο και στα γλωσσικά τεστ «μειώνονταν καθώς αυξανόταν η έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση» – με τις επιδόσεις ανδρών μεγαλύτερης ηλικίας και χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου να είναι μειώνονται αισθητά περισσότερο στα γλωσσικά τεστ.

«Η ζημιά που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση σε ηλικιωμένους εγκεφάλους υποδεικνύει σημαντικό υγειονομικό και οικονομικό κόστος, δεδομένου του ότι η γνωστική λειτουργία είναι κρίσιμη για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, είτε ‘τρέχουν’ την καθημερινότητα είτε παίρνουν υψηλού ρίσκου οικονομικές αποφάσεις», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Σιαομπό Ζανγκ, του πανεπιστημίου του Πεκίνου.

Η εξασθένηση ή δυσλειτουργία της γνωστικής λειτουργίας που προκαλείται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορεί να αποδειχτεί παράγοντας εκδήλωσης Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η τελευταία μια μακράς λίστας ανάλογων επιστημονικών εκθέσεων για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία κι αποτελεί άλλο ένα «καμπανάκι» για τις χώρες του λεγόμενου ανεπτυγμένου κόσμου, όπου το νέφος «πνίγει» την κοινωνική ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη .

«Τα επιστημονικά ευρήματά μας για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις γνωστικές ικανότητες του ανθρώπου υποδεικνύουν πως οι έμμεσες συνέπειες στην κοινωνική ευημερία μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι αρχικά είχαμε προβλέψει», υπογραμμίζει ο Ζανγκ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), εννέα στους 10 ανθρώπους του πλανήτη αναπνέουν αέρα τοξικό, δηλητηριασμένο με υψηλά επίπεδα ρύπων, φαινόμενο που πλήττει περισσότερο την Αφρική και την Ασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ