ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΗΠΑ: Στο φως απίστευτος κοραλλιογενής ύφαλος που «κρυβόταν» χιλιάδες χρόνια

ΗΠΑ: Στο φως απίστευτος κοραλλιογενής ύφαλος που «κρυβόταν» χιλιάδες χρόνια
Pixabay

Ένας «απίστευτος», σύμφωνα με τους χαρακτηρισμούς των ειδικών, κοραλλιογενής ύφαλος «κρυβόταν» για χιλιάδες χρόνια περίπου 250χλμ μακριά από το Τσάρλεστον της  Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ.

Πώς έγινε η σημαντική ανακάλυψη

Ελάχιστα ήταν γνωστά για το τι κρύβεται στον βυθό της θάλασσας μεταξύ της Βίρτζινια και της Τζόρτζια, γεγονός που οδήγησε στην δημιουργία της ομάδας Deep Search 2018, η οποία ανέλαβε την εξερεύνηση του εκεί οικοσυστήματος.

Στο εγχείρημα συμμετέχουν επιστήμονες της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης, του Γραφείου Διαχείρισης Ενέργειας των Ωκεανών και του Αμερικάνικου Γεωλογικού Ινστιτούτου. Η έρευνά τους, που θα διαρκέσει συνολικά 15 ημέρες, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Ο κρυμμένος ύφαλος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχει μήκος περίπου 140 χιλιομέτρων.

Ο επικεφαλής της αποστολής, Dr. Erik Cordes, σημείωσε στην HuffPost πως πρόκειται για μία σημαντική ανακάλυψη. «Είναι απίθανο το ότι έμεινε κρυφό για τόσο καιρό».

Ο ίδιος σημείωσε πως το οικοσύστημα στο σημείο είναι εντελώς διαφορετικό απ΄ότι έχει δει ποτέ και έκανε λόγο για «βουνά από κοράλλια».

Οι ερευνητές δηλώνουν άναυδοι από το ότι ο ύφαλος ανθούσε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε τέτοιο βάθος, καθώς συνηθίζεται να αναπτύσσεται κοντά στην επιφάνεια της του νερού, όπου τα φύκια μπορούν να τραφούν από τις ηλιακές ακτίνες.

Με πληροφορίες από: Scientists discover hidden deep-sea coral reef off South Carolina Coast, by Lauren Landrum, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ