ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: 70% πιθανότητες για επανεμφάνιση του Ελ Νίνιο

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: 70% πιθανότητες για επανεμφάνιση του Ελ Νίνιο
REUTERS/David Gray/ file photo

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει 70% πιθανότητες να ξαναεμφανιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (ΠΟΜ).

Την τελευταία φορά που εμφανίστηκε, ήταν τον χειμώνα του 2015-16, οπότε και επηρέασε τα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή τη φορά δεν περιμένουν να είναι τόσο ισχυρός όπως τότε.

Ο Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο εκδηλώνεται με απότομες μεταπτώσεις στη θερμοκρασία των υδάτων του Ειρηνικού και επηρεάζει τον καιρό σε όλο τον πλανήτη.

Ο Ελ Νίνιο του 2015 – 2016 ήταν ένας από τους ισχυρότερους που έχουν καταγραφεί ποτέ και είχε μεγάλες επιπτώσεις στις παγκόσμιες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα το 2016 να περάσει στην ιστορία ως το θερμότερο, ιστορικά, έτος.

Παράλληλα, οδήγησε σε ξηρασία στην Αφρική, με αποτέλεσμα η γεωργική παραγωγή να καταστραφεί σε όλη την ήπειρο, ενώ σημειώθηκαν μεγάλες πλημμύρες στη Λατινική Αμερική.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με το αντίθετο του Ελ Νίνιο, τη λεγόμενη φάση Λα Νίνια, κατά την οποία η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Ειρηνικού ήταν ψυχρότερη από το μέσο όρο.

«Ο ΠΟΜ δεν αναμένει ο επικείμενος Ελ Νίνιο να έχει την ισχύ της περιόδου 2015 – 2016, αλλά και πάλι θα έχει σημαντικές συνέπειες», ανέφερε σε δηλώσεις του ο ΓΓ. του Οργανισμού Petteri Taalas, όπως μεταδίδει το BBC.

«Ωστόσο», πρόσθεσε, «η πρόβλεψη της έλευσης του φαινομένου μπορεί να σώσει πολλές ζωές και να περιορίσει τις οικονομικές ζημίες».

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι τόσο εκτεταμένο γεωγραφικά που οι επιπτώσεις του γίνονται αισθητές από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ μέχρι και τη Νέα Ζηλανδία, με αύξηση των θερμοκρασιών το καλοκαίρι και μείωσή τους τον χειμώνα.

Ενώ τα γεγονότα του Ελ Νίνιο συμβαίνουν συνήθως κάθε πέντε έως επτά χρόνια, η επανεμφάνισή του τόσο κοντά στα προηγούμενα χρόνια, υποδηλώνει ότι η αλλαγή του κλίματος μπορεί να έχει αντίκτυπο.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παραδοσιακή δυναμική του Ελ Νίνιο και της φάσης La Nina, καθώς και τις συνέπειές τους», ανέφερε ακόμα ο Taalas.

«Το 2018 ξεκίνησε με μια αδύναμη φάση La Niña, αλλά δεν ήταν αρκετή για να μειώσει τη γενική τάση της αύξησης της θερμοκρασίας, κάτι που σημαίνει ότι η φετινή χρονιά είναι σε καλό δρόμο για να είναι μία από τις θερμότερες στα χρονικά», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, το ιαπωνικό γραφείο για τις καιρικές συνθήκες δήλωσε ότι υπάρχει 60% πιθανότητα το φαινόμενο του Ελ Νίνιο να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του βόρειου ημισφαιρίου από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ