ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συναγερμός στον Αμαζόνιο: Εξαφανίζεται δάσος πέντε φορές μεγαλύτερο του Λονδίνου

Συναγερμός στον Αμαζόνιο: Εξαφανίζεται δάσος πέντε φορές μεγαλύτερο του Λονδίνου
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Nacho Doce//File Photo

Σχεδόν 7.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον πλανήτη καταστράφηκαν μεταξύ Αυγούστου του 2017 και Ιουλίου του 2018.

Η αποψίλωση του δάσους, το οποίο βρίσκεται στον Αμαζόνιο και είναι περίπου πέντε φορές το Λονδίνο σε μέγεθος, έφτασε στο υψηλότερο ποσοστό εδώ και μία δεκαετία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με τον υπουργό περιβάλλοντος Έντσον Ντουάρτε, αιτία είναι η παράνομη υλοτομία.

Τα συγκλονιστικά στοιχεία ήρθαν στην επιφάνεια τη στιγμή που αυξάνονται συνεχώς οι ανησυχίες σχετικά με τις πολιτικές του νεοεκλεγμένου προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του είχε υποσχεθεί πως θα περιορίσει τα πρόστιμα για τη δασοκομία και θα αποδυναμώσει την επιρροή του οργανισμού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της κυβέρνησης, το μεγαλύτερο μέρος της αποψίλωσης σημειώθηκε στις πολιτείες Μάτο Γκρόσο και Παρά, καθώς, επίσης, σημειώθηκε και αύξηση 13,7% σε σχέση με τα στοιχεία του περασμένου χρόνου, όπως αναφέρεται στο BBC.

Η Μάτο Γκρόσο είναι κορυφαία παραγωγός σιτηρών στη Βραζιλία και οι επικριτές υποστηρίζουν πως η επέκταση της γεωργίας καταπατά το τροπικό δάσος.

Τα φετινά στοιχεία βασίστηκαν στα δορυφορικά δεδομένα του προγράμματος παρακολούθησης της αποψίλωσης, Prodes.

Αν και το ποσοστό σε σχέση με το 2017 σημείωση σημαντική αύξηση, εξακολουθεί να σημειώνει πτώση κατά 72% από το 2004, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας εφάρμοσε μέτρα για την προστασία των δασών.

Ο Αμαζόνιος φιλοξενεί το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, με είδη φυτών και ζώων που ανακαλύπτονται ακόμη και σήμερα από επιστήμονες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ