ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιβαλλοντική «βόμβα» στην Αυστραλία: Όχθες ποταμών κατακλύστηκαν από νεκρά ψάρια

Περιβαλλοντική «βόμβα» στην Αυστραλία: Όχθες ποταμών κατακλύστηκαν από νεκρά ψάρια
Φωτογραφία Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Μαζικοί θάνατοι ψαριών που φθάνουν έως και το ένα εκατομμύριο σημειώθηκαν στις όχθες ενός μεγάλου ποτάμιου συστήματος στην ανατολική Αυστραλία που μαστίζεται από την ξηρασία, με τις Αρχές να προειδοποιούν ότι αναμένονται και άλλα τέτοια κρούσματα.

Οι όχθες των δύο ποταμών Μάρεϊ και Ντάρλινγκ, που σχηματίζουν ένα ποτάμιο σύστημα, κατακλύστηκαν από σάπια ψάρια. Μάλιστα, οι Αρχές κάνουν λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια, των οποίων πιθανότατα ο αριθμός τους να αγγίζει το ένα εκατομμύριο.

Οι ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες που προβλέπονται στην περιοχή για αυτή την εβδομάδα πιθανόν να επιδεινώσουν την κατάσταση, προειδοποίησε η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η χαμηλή στάθμη των υδάτων και ο καύσωνας πιθανόν να ενθάρρυναν την άνθιση φυτοπλαγκτού, το οποίο στερεί το οξυγόνο από τα ψάρια και παράγει τοξίνες.

Τα νεκρά ψάρια έχουν μετατραπεί σε εθνικό ζήτημα προκαλώντας οργισμένες καταγγελίες για τα αίτια του φαινομένου και τους υπευθύνους.

«Πρόκειται για ένα καταστροφικό οικολογικό συμβάν. Και μόνο η εικόνα των νεκρών ψαριών είναι τραγική», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Η κυβέρνησή του απέδωσε το φαινόμενο στη ξηρασία και υπερασπίστηκε την πολιτική της, η οποία σύμφωνα με κάποιους ντόπιους έχει προκαλέσει τη συστηματική ελάττωση και τη μόλυνση του ποτάμιου συστήματος.

«Υπάρχει ξηρασία και αυτή είναι μια από τις επιπτώσεις της ξηρασίας. Υπάρχουν πολλές και η άποψή μου ως προς την ξηρασία δεν έχει μετακινηθεί ούτε πόντο».

Αλλά επί χρόνια οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι αντλούν τεράστιες ποσότητες υδάτων ανεξέλεγκτα για άρδευση ή για άλλες χρήσεις αποδυναμώνοντας δισεκατομμύρια δολαρίων σε επενδύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ