ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Είδος πτηνού εμφανίστηκε ξανά μετά από… 136.000 χρόνια

Είδος πτηνού εμφανίστηκε ξανά μετά από… 136.000 χρόνια
Wikipedia

Είδος πτηνού που είχε εξαφανιστεί πριν από 136.000 χρόνια σε σπάνια πλημμύρα στον Ινδικό Ωκεανόεπέστρεψε στον ίδιο τόπο.

Επιστήμονες ανακάλυψαν πως το -μέχρι πρότινος- εξαφανισμένο πουλί είναι ξανά ζωντανό χάριν μίας σπάνιας διαδικασίας που ονομάζεται «επαναληπτική εξέλιξη».

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι το πτηνό εξελίχθηκε επανειλημμένα από τον ίδιο πρόγονο στο νησιωτικό σύμπλεγμα Αλντάμπρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Sky News.

Τα πουλιά αυτά έχουν λευκές ραβδώσεις και δεν πετάνε. Το είδος εξελίχθηκε μετά την αποικιοποίηση των νησιών, στα οποία δεν έχει υπάρξει ανθρώπινη παρέμβαση.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι επιστήμονες βλέπουν επαναληπτική εξέλιξη στο συγκεκριμένο είδος και τη χαρακτηρίζουν ως «μία από τις σημαντικότερες» περιπτώσεις.

Με το μέγεθος ενός κοτόπουλου, η αυθεντική ραλλίδα (σ.σ. η ονομασία του πτηνού) εμφανίστηκε πρώτη φορά στη Μαδαγασκάρη. Αρκετές ομάδες έχουν κάνει πολλές απόπειρες μετανάστευσης, κάποιες στην Αφρική, όπου τους έτρωγαν τα αρπακτικά και άλλες σε νησιά στον Ινδικό Ωκεανό.

Στα νησιά Αλντάμπρα που προσγειώθηκαν τα πτηνά δεν υπάρχουν αρπακτικά. Έτσι, εξελίχθηκαν και έχασαν την ικανότητα να πετάνε, με αποτέλεσμα όταν ξέσπασε η πλημμύρα πριν 136.000 χρόνια, να πνιγούν.

Όταν η στάθμη της θάλασσας μειώθηκε κατά την επόμενη εποχή των παγετώνων, οι λευκές ραλλίδες εμφανίστηκαν ξανά. Τα οστά που ανακτήθηκαν από τους επιστήμονες, αποκαλύπτουν πως τα πτηνά που προσγειώθηκαν πριν και μετά την εποχή των παγετώνων, δεν μπόρεσαν να πετάξουν πάλι.

«Αυτά τα μοναδικά απολιθώματα παρέχουν αναμφισβήτητες ενδείξεις ότι ένα μέλος της οικογένειας των ραλλίδων αποίκισε εκεί, πιθανότατα από τη Μαδαγασκάρη, και έχασε την ικανότητα του να πετάει» δήλωσε παλαιοντολόγος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ