ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η «Πλαγάρα» ο θηλυκός μαυροπετρίτης, έφτασε στα Αντικύθηρα

Η «Πλαγάρα» ο θηλυκός μαυροπετρίτης, έφτασε στα Αντικύθηρα
Facebook/ Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Με μια θριαμβευτική ανάρτηση, ανακοίνωσε η Ελληνική Ορνιθολογογική Εταιρεία την άφιξη ενός θηλυκού μαυροπετρίτη στα Αντικύθηρα, ο οποίος ταξίδεψε από τη Μαδαγασκάρη.

Ο θηλυκός μαυροπετρίτης, για άλλη μια χρονιά ολοκλήρωσε το μεταναστευτικό του ταξίδι και έφτασε πριν από λίγες μέρες στο νησί, μετά από μια διαδρομή 28 ημερών. Τα Αντικήθυρα είναι πιθανότατα ο τόπος που γεννήθηκε και εκεί θα φωλιάσει για το επόμενο διάστημα.

Η «Πλαγάρα», όπως ονομάστηκε (από το όνομα της υψηλότερης κορυφής των Αντικυθήρων), σημάνθηκε με δορυφορικό πομπό από την Ορνιθολογική Εταιρεία στα Αντικύθηρα τον Σεπτέμβριο του 2016 και έκτοτε επιστρέφει κάθε χρονιά στο αγαπημένο της νησί, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φέτος «"έκοψε δρόμο" περνώντας από το Ισραήλ απευθείας απέναντι στις ακτές της Τουρκίας (μη διασχίζοντας Συρία - Τουρκία), πετώντας στη συνέχεια για Ρόδο, Αμοργό και Φολέγανδρο για να καταλήξει στα Αντικύθηρα!».

Μάλιστα η πτήση του καταγράφηκε στους παγκόσμιους χάρτες της Google τους οποίους ανέβασε η Ορνιθολογική Εταιρεία και δείχνουν με ακρίβεια την πορεία του.

Σύμφωνα με τα 12 δορυφορικά στίγματα που δίνει κατά τη διάρκεια μιας ημέρας διαπιστώθηκε πως κάλυψε την απόσταση από την Μαδαγασκάρη στα Αντικύθηρα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.

Ξεχειμωνιάζουν στη Μαδαγασκάρη

Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος γερακιού που αναπαράγεται στις βραχώδεις και απρόσιτες ακτές όπως αυτές των νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία,οι μαυροπετρίτες ξεχειμωνιάζουν βασικά στη Μαδαγασκάρη, επιστρέφοντας τον Απρίλιο και Μάιο. Φωλιάζουν σε νησίδες σ’ όλη τη Μεσόγειο μ’ ένα απομακρυσμένο πληθυσμό στα Κανάρια νησιά. Ωστόσο παρά τη φαινομενικά ευρεία κατανομή, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού βρίσκεται συγκεντρωμένη στην Ελλάδα όπου ο μαυροπετρίτης φωλιάζει σε αρκετές δεκάδες νησίδες σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Στο Ιόνιο είναι ολιγάριθμος με μικρές αποικίες στην περιοχή της Ζακύνθου και της Κέρκυρας. Οι μεγαλύτερες αποικίες βρίσκονται σε ένα τόξο από Αντικύθηρα μέχρι και ανατολική Κρήτη, στις βόρειες Κυκλάδες, βόρεια και δυτικά Δωδεκάνησα, Βόρειες Σποράδες και Λήμνο. Η τελευταία εκτίμηση του ελληνικού πληθυσμού από τη δεκαετία του ’70, δίνει ένα μέσο όρο περίπου 2.800 ζευγών. Ωστόσο, οι έρευνες της ΕΟΕ στο Αιγαίο δείχνουν ότι ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερος. Η χώρα μας φαίνεται ότι φιλοξενεί τουλάχιστον το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μολονότι επιστρέφει στην Ελλάδα από τα μέσα της άνοιξης, ο μαυροπετρίτης δεν φωλιάζει παρά μόνο στα τέλη Ιουλίου. Μέχρι τότε κυνηγά κυρίως μεγάλα έντομα στα νησιά ή πάνω από τη θάλασσα (όπως πεταλούδες και νυχτοπεταλούδες που μεταναστεύουν). Αυτή την εποχή, μαυροπετρίτες μπορεί να παρατηρηθούν και στην ηπειρωτική Ελλάδα ακόμη και σε ψηλά βουνά πολύ μακριά από τις ακτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ