ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου: H Ελλάδα να μην γίνει καταφύγιο των συνωμοτών του πραξικοπήματος

Τσαβούσογλου: H Ελλάδα να μην γίνει καταφύγιο των συνωμοτών του πραξικοπήματος
Twitter/@MevlutCavusoglu

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε την Τρίτη την Ελλάδα ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε καταφύγιο για τους συνωμότες του αποτυχημένου πραξικοπήματος της περασμένης χρονιάς, επικαλούμενος στοιχεία που δείχνουν ότι 995 άνθρωποι έχουν κάνει αίτημα ασύλου από πέρυσι το καλοκαίρι.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ο Τσαβούσογλου είπε πως οι αιτούντες άσυλο πρέπει να αξιολογούνται ώστε να εξακριβώνεται ποιοι από αυτούς συμμετέχουν στο δίκτυο του κληρικού Γκιουλέν ο οποίος διαμένει στις ΗΠΑ και σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση είναι ο ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος.

Δεν θα θέλαμε η Ελλάδα, με την οποία οι σχέσεις μας βελτιώνονται, να αποτελεί καταφύγιο των Γκιουλενιστών. Πιστεύουμε ότι οι αιτήσεις (ασύλου) θα αξιολογούνται σχολιαστικά και ότι δεν θα γλιτώσουν οι προδότες, είπε ο Τσαβούσογλου.

Απαντώντας στα σχόλια του ομολόγου του, ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι οι αποφάσεις σχετικά με τα αιτήματα ασύλου λαμβάνονται από τα ελληνικά δικαστήρια και αυτές πρέπει να γίνονται σεβαστές, ακόμη κι αν «δεν ευχαριστούν κάποιους».

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δοκιμάστηκαν όταν τον περασμένο Μάιο ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα έκδοσης οκτώ Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι μετέβησαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι αξιωματικοί είχαν εμπλακεί στην απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν και έχει επανειλημμένα διατυπώσει αίτημα έκδοσής τους.

Κυπριακό

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου είπε ότι κάθε φορά που συναντάται με τον Έλληνα ομόλογο του και σε ανεπίσημες συναντήσεις αξιολογούν τι βήματα μπορούν να γίνουν για το Κυπριακό και πότε.

Ανέφερε ότι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά αξιολογούν ποια βήματα μπορούν να γίνουν, ιδιαίτερα μετά τις προεδρικές εκλογές στο «νότο», όπως είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν.

Είπε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού ωφελεί όλους.

Ο κ. Κοτζιάς δεν έκανε αναφορά στο Κυπριακό κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως σημαντική τη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Οι δύο υπουργοί ανέφεραν επίσης ότι στόχος είναι να φτάσει ο εμπορικός όγκος μεταξύ των δύο χωρών στα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται από εχθές στην Τουρκία και σήμερα συναντήθηκε με τον ομόλογό του με τον οποίο συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια θα μεταβεί στο προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σωρεία παραβιάσεων στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας

Η Τουρκία «καλωσόρισε» τον Έλληνα υπουργό με 37 παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Συγκεκριμένα, δύο «κατασκοπευτικά» αεροσκάφη τύπου 2 CN-235 προχώρησαν στις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στις περιοχές του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Επίσης, σημειώθηκαν δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Τα παραπάνω αεροσκάφη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτιστήκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ