Ανησυχία και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την άδεια στον Κουφοντίνα
Πηγή: (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

«Τρομερή ανησυχία» προκάλεσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η χορήγηση 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, μια απόφαση που πυροδότησε πληθώρα αντιδράσεων εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων. 

«Κάτι συνέβη σήμερα στην Ελλάδα που μας προκάλεσε τρομερή ανησυχία. Και αυτό είναι ότι η Ελλάδα απελευθέρωσε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη», σημείωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέθερ Ντάουερτ, προσθέτοντας:

«Θέλουμε να καταδικάσουμε την έξοδο από τη φυλακή του καταδικασμένου για τρομοκρατικές ενέργειες Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έλαβε διήμερη άδεια από ελληνική φυλακή. Έχει καταδικαστεί για αρκετές δολοφονίες, μεταξύ των οποίων αυτής του Γουίλιαμ Νορντίν αλλά και του Ρόναλντ Στούαρτ».

Οι σοβαρές ανησυχίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μεταφέρθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, όπως τόνισε η Χέθερ Ντάουερτ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «ορισμένα καταδικασμένα μέλη της 17 Νοέμβρη που είχαν βγει με άδεια στο παρελθόν, στη συνέχεια εξαφανίστηκαν και προφανώς έχουμε ανησυχία για αυτό».

Πάιατ: Ενώνω τη φωνή μου με όσους αντιδρούν

Θέση για την διήμερη άδεια που έλαβε ο αρχηγός της «17 Νοέμβρη» , πήρε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο αμερικανός πρέσβης σημειώνει ότι ενώνει τη φωνή του με όσους εναντιώνονται την απόφαση για χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Ενώνω τη φωνή μου με όσους είναι απέναντι στην απόφαση του συμβουλίου της φυλακής να αφήσουν ελεύθερο ένα καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της οργάνωσης της 17Ν. Οι δημοκρατίες μας βασίζονται στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη, αλλά η σημερινή άδεια δεν τιμά τη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους» έγραψε ο αμερικανός διπλωμάτης την Πέμπτη, ενώ δημοσίευσε και μια φωτογραφία με τα ονόματα των θυμάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Δυσαρέσκεια και απογοήτευση από την Άγκυρα

Η Άγκυρα, σε ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή της για την άδεια που χηρηγήθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ κατηγορεί την Αθήνα ότι επιδεικνύει ανοχή σε έναν «αιμοσταγή τρομοκράτη», όπως τον αποκαλεί, υπενθυμίζοντας τους Τούρκους διπλωμάτες που έπεσαν θύματα της αιματηρής δράσης της 17 Νοέμβρη τη δεκαετία του ’90. 

Όπως επισημαίνει, η ενέργεια αυτή της Αθήνας, «είναι μια τεράστια έλλειψη σεβασμού προς τη μνήμη των μαρτύρων διπλωματών μας».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Mάθαμε με μεγάλη απογοήτευση ότι ο Δημήτρης Κουφοντινάς, ο υπαρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης της 17ης Νοέμβρη, ο οποίος καταδικάστηκε με ισόβια στη φυλακή για τη δολοφονία του κ. Τσετίν Γκιοργκιού, του Ακολούθου Τύπου της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα το 1991, για την απόπειρα δολοφονίας του κ. Ντενίζ Μπολούκμπασι, σύμβουλου στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα το 1991 και για συμμετοχή στη δολοφονία του κ. Χαλούκ Σιπαχίογλου, συμβούλου στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα το 1994, αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή σήμερα (9 Νοεμβρίου ) για περίοδο δύο ημερών.

Δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούμε πως ένας τρομοκράτης που έχει επανειλημμένα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των διπλωματών μας έχει την ευκαιρία να απολαύσει τέτοιας ρύθμισης. Η επίδειξη ανοχής σε έναν αιμοσταγή τρομοκράτη με τέτοιο τρόπο είναι μια τεράστια έλλειψη σεβασμού προς τη μνήμη των μαρτύρων διπλωματών μας». 

Βρετανίδα πρέσβης: Απογοητευτικό να δοθεί άδεια σε έναν δολοφόνο

Απογοήτευση για την παροχή 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα εξέφρασε και η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα Kate Smith.

Σε μήνυμά της στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter, η κ. Smith σημειώνει ότι σέβεται τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, δηλώνει ωστόσο απογοητευμένη από την απόφαση να δοθεί άδεια σε έναν καταδικασμένο δολοφόνο. Παράλληλα σημειώνει ότι συμμερίζεται τον πόνο που προκαλεί η συγκεκριμένη απόφαση στις οικογένειες των θυμάτων.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!