ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές Κεντροαριστερά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, πού και πώς θα ψηφίσετε

Εκλογές Κεντροαριστερά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, πού και πώς θα ψηφίσετε
(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/φωτογραφία αρχείου)

Η ώρα της κρίσης για τον νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς έφθασε, καθώς την Κυριακή 12 Νοεμβρίου ανοίγουν οι κάλπες για την ανάδειξη του προέδρου. Εφόσον κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1ψήφο, θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θα μπορούν να ψηφίσουν σε ένα από τα σχεδόν χίλια εκλογικά τμήματα που έχουν ανοίξει σε όλη τη χώρα.

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των τριών ευρώ. Να σημειωθεί πως δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο θα έχουν μόνον όσοι ψηφίσουν στον πρώτο.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ (ειδικά στην Αθήνα έως τις 9) και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση του αδιαβλήτου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Οι υποψήφιοι που διεκδικούν την προεδρία του νέου φορέα είναι εννέα: Νίκος Ανδρουλάκης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματάς, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.

Μήνυμα προς τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετάσχουν στη ψηφοφορία της Κυριακής για την εκλογή του προέδρου του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, απευθύνει μέσω του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών & Δεοντολογίας, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος. «Η μεγάλη προσέλευση. Αν την πετύχουμε, όλα στη συνέχεια διευκολύνονται», δηλώνει λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, αύριο το πρωί.

Όπως επισημαίνει ο κ. Αλιβιζάτος άμεσος σκοπός του εγχειρήματος είναι η αποκατάσταση της ενότητας του χώρου.

«Η ενότητα από μόνη της δεν φτάνει. Αν ο νέος επικεφαλής και ο νέος φορέας δεν αρθρώσουν καινοτόμο πολιτικό λόγο, με απήχηση στον κόσμο, η ενότητα θα αποδειχθεί παροδική», υπογραμμίζει . Εξηγεί ακόμη ότι ένας από τους κυριότερους λόγους που προκρίθηκε η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη ηγεσίας είναι η κινητοποίηση του κόσμου, ενώ δεν κρύβει το βάρος που αισθάνεται για την επιτυχία της εκλογικής διαδικασίας .

Ο Νίκος Αλιβιζάτος δηλώνει ότι μετά την εκλογή αρχηγού η ευθύνη θα ανήκει σ ΄ αυτόν να προχωρήσει με το δικό του στίγμα τις διαδικασίες για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα και ο ίδιος θα συμβάλλει ως απλό μέλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ