ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές Κεντροαριστεράς: Γεννηματά και Ανδρουλάκης διεκδικούν την ηγεσία

Εκλογές Κεντροαριστεράς: Γεννηματά και Ανδρουλάκης διεκδικούν την ηγεσία

Άνοιξαν στις 8 το πρωί οι κάλπες στα 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα και στα 22 στο εξωτερικό για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου εκλογών για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς.

Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης θα μονομαχήσουν, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να είναι το φαβορί μετά και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου αλλά και το γεγονός ότι φαίνεται να έχει τη στήριξη που της παρέχουν σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της Κεντροαριστεράς. Στην Φώφη Γεννηματά πιστώνεται ότι κατάφερε να κρατήσει τον χώρο σε μια δύσκολη περίοδο, να τον εκπροσωπήσει στο Κοινοβούλιο αλλά και οι προσπάθειές της για την ενοποίηση του χώρου της Κεντροαριστεράς τα τελευταία δύο χρόνια.

Αυτοί στηρίζουν την Φώφη

Με 41,27% έχει την ανοικτή στήριξη όλων των κινήσεων που συγκροτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη: ΔΗΜΑΡ, ΕΔΕΜ, Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία έχουν ήδη δηλώσει ότι θα στηρίξουν την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, ο Γιώργος Παπανδρέου χωρίς να δίνει επισήμως «γραμμή» φαίνεται να προτιμά τη Φώφη Γεννηματά όπως και η πλειοψηφία των μελών του ΚΙΔΗΣΟ

«Γνωρίζω πολύ καλά τη Φώφη, έχουμε δουλέψει μαζί. Θεωρώ ότι έπαιξε ένα θετικό ρόλο στην διαδικασία αυτή, ένα θετικό πρόσημο, και έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γ. Παπανδρέου.

Επιπλέον, την κ. Γεννηματά στηρίζει και ο Γιάννης Ραγκούσης αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε να μην δώσει «γραμμή» για τον δεύτερο γύρο, όμως καλοί γνώστες του χώρου σημειώνουν ότι η στάση του ευνοεί την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ποιοι στηρίζουν Ανδρουλάκη

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε ένα σεβαστό ποσό στον πρώτο γύρο των εκλογών (24,73%) και φαντάζει ικανός να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της κ. Γεννηματά. Τον 38χρονο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν όλοι οι ευρωβουλευτές του χώρου (Καϊλή, Γραμματικάκης, Κύρκος), όπως και ο υποψήφιος στον πρώτο γύρο των εκλογών Γιάννης Μανιάτης. Από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τον 38χρονο ευρωβουλευτή στηρίζουν ανοιχτά και οι Λεωνίδας Γρηγοράκος (Λακωνία) και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Αιτωλοακαρνανία), αλλά και ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι. Επιπλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να έχει τη στήριξη ενός σημαντικού κομματιού του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ και κυρίως του «βενιζελικού» μπλοκ

Διαδικασία

Η διαδικασία αυτή τη φορά είναι πιο απλή, καθώς όσοι ψηφίσουν δεν θα συμπληρώσουν αίτηση, ούτε θα καταβάλουν τα 3 ευρώ. Αυτή τη φορά:

-Ψηφίζουν μόνο όσοι ψήφισαν στις 12 Νοεμβρίου

- Μπορεί κάποιος να ψηφίσει όπου διευκολύνεται, σε διαφορετική πόλη, σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα από εκείνο όπου ψήφισε την περασμένη Κυριακή

- Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος το Σάββατο κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν, ανεξάρτητα από τον ποιον υποστηρίζουν, γιατί «μόνο έτσι η μοναδική λάμψη της προσέλευσης 210.000 συμπολιτών μας στις κάλπες την περασμένη Κυριακή θα διατηρηθεί ολοζώντανη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ