ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nέα πολιτική αντιπαράθεση μετά την επιστολή Τσίπρα για αναβολή της συζήτησης για Καμμένο

Nέα πολιτική αντιπαράθεση μετά την επιστολή Τσίπρα για αναβολή της συζήτησης για Καμμένο
EUROKINISSI

Ένας νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης έχει ξεκινήσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή το αίτημα αναβολής της συζήτησης στη Βουλή από πλευράς του Πρωθυπουργού, αναφορικά με την επερώτηση 13 βουλευτών της ΝΔ με θέμα «Πώληση βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και αεροπορικών βομβών της Ελληνικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία με Διακρατική Συμφωνία».

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την αναβολή της συζήτησης επειδή θα λείπει σε ταξίδι στο Παρίσι και επιθυμεί να είναι παρών όταν θα συζητηθεί το θέμα του Πάνου Καμμένου, αίτημα που έγινε δεκτό κι έτσι η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα.

‘Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, «παρά το γεγονός ότι ουδέποτε Πρωθυπουργός της χώρας έχει παρευρεθεί ή πολύ περισσότερο τοποθετηθεί σε διαδικασία επίκαιρης επερώτησης η επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει εκ μέρους μου αναπάντητη», ενώ δεν αφήνει από το «κάδρο» τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «ηθικό αυτουργό της συκοφαντίας», καλώντας τον να είναι επίσης παρών στη Βουλή.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση λέγοντας πως «η Ν.Δ. και τα μέσα που τη στηρίζουν και καθορίζουν εδώ και καιρό την αντιπολιτευτική τακτική της έχουν εξαπολύσει από το πρωί μια γραφική προπαγάνδα δημιουργίας εντυπώσεων», ενώ πρόσθεσε

Διατείνονται ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός δεν θα βρίσκεται αύριο στη Γαλλία για να παραλάβει δύο τιμητικά για τη χώρα βραβεία, αλλά προκειμένου να αποφύγει την προσδιορισμένη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Δεν δέχεται η ΝΔ την αναβολή της συζήτησης

«Η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται δεύτερη αναβολή της επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή και ζητεί από τον κ. Βούτση να πράξει το καθήκον του, σεβόμενος απολύτως την κοινοβουλευτική διαδικασία», τονίζει με ανακοίνωσή της η Πειραιώς, σχετικά με την επιστολή του πρωθυπουργόυ για αναβολή της συζήτησης σχετικά με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Η ΝΔ προσθέτει ότι «αν επιθυμεί ο κ. Τσίπρας να υπερασπιστεί τον συναρχηγό του ας προγραμματίσει εκείνος μια νέα συζήτηση στην Βουλή όποτε το επιθυμεί. Άλλωστε στο θέμα δεν θα εξαντληθεί αύριο…».

Απόρρητα έγγραφα από τον Λοβέρδο και ο μεσάζοντας

Απόρρητα αλλά και αδιαβάθμητα έγγραφα που αφορούν στην υπόθεση πώλησης οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά «χάλασε» τη συμφωνία για να εξυπηρετηθεί ο μεσάζοντας.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΔΗΣΥ, τηλεγράφημα του πρέσβη μας στο Ριάντ με ημερομηνία 24 Αυγούστου 2017, ενημέρωνε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι έρχεται στην Ελλάδα αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να συζητήσει απευθείας με την κυβέρνηση.

Στις 29 Αυγούστου, σύμφωνα με το πρακτικό που κατέθεσε στη Βουλή, έγινε σύσκεψη στην ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ με τον εκπρόσωπο του αντισυμβαλλόμενου της Σαουδικής Αραβίας.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ξένης πλευράς ανέφερε ότι αγνοεί την υπογραφή συμφωνίας για 300.000 βλήματα και ότι επιθυμεί την αγορά μέσω διακρατικής συμφωνίας 100.000 βλημάτων 105 χιλ. άμεσα. Μάλιστα, στο πρακτικό της σύσκεψης αναφέρεται ότι παρουσιάστηκε στην σαουδαραβική πλευρά υπογεγραμμένη διακρατική συμφωνία που ήταν συνταγμένη μόνον στην ελληνική γλώσσα με συνέπεια να μην μπορεί να αναγνωστεί. Επιθυμία της σαουδαραβικής πλευράς ήταν η «αγορά απευθείας των πυρομαχικών χωρίς διαμεσολαβητή (broker) και με συνομιλίες G του G» (σ.σ. Government to Goverment, δηλαδή κυβέρνηση με κυβέρνηση).

4295857

EUROKINISSI

Αντίδραση από το Υπουργείο Εξωτερικών για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί για παράβαση του άρθρου 146 του ποινικού κώδικα περί δημοσιοποίησης απόρρητων εγγράφων που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών. Ειδικότερα, το Υπουργείο αναφέρει ότι «σύμφωνα με το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών. Παράλληλα, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ».

Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004.

Η επίθεση του Μητσοτάκη στον Καμμένο και η απάντησή του μέσω Twitter

Δριμεία επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη για την τοποθέτηση του στη Βουλή ότι «την Πέμπτη θα τα πούμε και για τα σκάνδαλα του κ. Καμμένου» εξαπέλυσε μέσω Twitter, o υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα, την περασμένη Δευτέρα, είπε αναφερόμενος στον κ. Καμμένο και απευθυνόμενος στους υπουργούς:

Καταδικάστηκε για την προτροπή του να λιντσάρουν στην Χαλκιδική ένα πολίτη. Αυτά είναι τα ήθη που κομίσατε. Την Πέμπτη θα τα πούμε και για τα σκάνδαλα του κ. Καμμένου. Δεν θα είναι ευχάριστη η θέση του ούτε η δική σας που εξακολουθείτε να τον στηρίζετε.

Ο υπουργός Άμυνας απάντησε μέσω Twitter: «Θα σας περιμένω στη Βουλή την Πέμπτη κ. Μητσοτάκη να σας εξευτελίσω μια ακόμη φορά το δικό μου σπίτι είναι καθαρό το δικό σας είναι έδρα offshore».

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τη Σαουδική Αραβία και τη «σιωπή» Κοτζιά

Προκαταρκτική εξέταση του Αρείου Πάγου

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η πώληση αμυντικού υλικού (300.000 βλήματα τύπου 105 mm) από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία, παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, στην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου.

Η κ. Δημητρίου, με την παραγγελία της, ζητάει να διερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί αδικήματα και σε καταφατική περίπτωση να δρομολογηθούν τα δέοντα. Ακόμη, η κ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στην κ. Τουλουπάκη τα σχετικά δημοσιεύματα.

Μετά την παραγγελία του Αρείου Πάγου, ο Πάνος Καμμένος μίλησε για «τέλος της σπέκουλας», γράφοντας στο twitter, «χαίρομαι ιδιαίτερα για την εντολή διερεύνησης της υπόθεσης διακρατικής για τη Σαουδική Αραβία. Όλα τα στοιχεία αποστέλλονται στην εισαγγελέα να σταματήσει επιτέλους η σπέκουλα του συγκροτήματος και των υπαλλήλων του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ