ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για Σ. Αραβία και απόρρητα έγγραφα

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για Σ. Αραβία και απόρρητα έγγραφα

Μετά από δύο αναβολές και δεκάδες αντεγκλήσεις των πολιτικών δυνάμεων, γίνεται, σήμερα, στη Βουλή η συζήτηση της επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για τη συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Η συζήτηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 13:00, παρουσία και των πολιτικών αρχηγών και αναμένεται να μετατραπεί σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης καθώς από τη μία τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα βάλουν στο στόχαστρο τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο και από την άλλη η κυβέρνηση, στο υψηλότερο επίπεδο, θα υπερασπιστεί τον εταίρο της και θα κατηγορήσει την αντιπολίτευση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται και η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση ο οποίος θα τοποθετηθεί για το ζήτημα της απόπειρας κατάθεσης απορρήτων εγγράφων από τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο.

Τσίπρας: Βρίσκομαι εδώ, για να αποκαλύψω το βρόμικο παιχνίδι σας

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και των άλλων βουλευτών της αντιπολίτευσης και παρείχε στήριξη στον Πάνο Καμμένο.

«Σήμερα βρίσκομαι εδώ, και είναι επιλογή μου να βρίσκομαι εδώ… Αποφάσισα να βρίσκομαι εδώ γιατί δεν πρόκειται να ανεχτώ καμία πρόκληση και καμία γραφικότητα» είπε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: «Την προηγούμενη εβδομάδα φτάσατε στο σημείο να ισχυριστείτε ότι το ταξίδι μου στο Παρίσι ήταν ένα ταξίδι αφορμή για να μην παρίσταμαι στις μεγάλες αποκαλύψεις που θα κάνατε».

4303278


Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Να φύγω και να δραπετεύσω από τι; Από την παράθεση με τον κ. Μητσοτάκη;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, που παράλληλα προχώρησε σε προσωπική επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη για το ζήτημα του πόθεν έσχες του αλλά και τα δάνεια του «Κήρυκα Χανίων».

«Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Δεν φοβάμαι και τίποτα. Για αυτό και βρίσκομαι εδώ, για να αποκαλύψω το βρόμικο παιχνίδι σας» είπε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί «γραμμή», που χαράσσουν ορισμένα ΜΜΕ.

«Εδώ και 15 μέρες βρέθηκαν τα paradise papers, συνομιλίες Αυγενάκης» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Τώρα που ήρθε η ώρα να πληρώσει τα χρωστούμενα, ο κομιστής, καθυβρίζει εκεί καταντήσατε τη ΝΔ κ Μητσοτάκη».

«Δεν είναι τυχαίο ότι στοχοποιούν τον Καμμένο, δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Καμμένο αλλά την κυβέρνηση και κυρίως αυτοί που σας δίνουν γραμμή με τα πρωτοσέλιδα. Θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης γιατί δεν θέλουν αυτή η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση» δήλωσε ο ίδιος.

«Βλέπετε ότι δεν είναι θέμα ημερών, βλέπετε ότι η κυβέρνηση αυτή πετυχαίνει εκεί που εσείς αποτύχατε πέντε χρόνια. Όχι μόνο θα στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία, όπως έκανε με το κοινωνικό μέρισμα. Δεν θα βγάλουμε μόνο την χώρα από την κρίση, αλλά θα κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το βασικό σας επιχείρημα είναι ότι η πρεσβεία μας στο Ριάντ είναι αυτή που μας προειδοποίησε να μην προχωρήσουμε σε αυτή την αγοροπωλησία» είπε ο πρωθυπουργός,

«Η αλληλογραφία του υπουργείου Εξωτερικών, γίνεται με απόρρητα τηλεγραφήματα. Στηρίζετε την σκανδαλολογία στην άποψη του πρέσβη του Ριάντ, ότι δεν ήταν αυτός ο νόμιμος εκπρόσωπος. Ανέτρεξα στα τηλεγραφήματα αυτά, δεν θα τα θέσω στα πρακτικά, αλλά θα δώσω το δικαίωμα στους πολιτικούς αρχηγούς να έρθουν στο υπουργείο Εξωτερικών και να τα διαβάσουν» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ, 4 μέρες μετά από τη 17η Νοεμβρίου 2016, όπου επικύρωσε το πιστοποιητικό που έλεγε ότι ήταν ο αυθεντικός εκπρόσωπος της Σ. Αραβίας στην Ελλάδα, έστειλε πράγματι ένα τηλεγράφημα στον ΥΠΕΞ που λέει μεταξύ άλλων ότι: Υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή, που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Σαουδάραβα υπουργού, που μου ζήτησε να συναντηθούμε και λέγει με λίγα λόγια ότι στην υπόθεση εμπλέκεται μια ελληνική εταιρία, η πηγή λέγει ότι θα πρέπει να έρθει ο ίδιος απευθείας στην Ελλάδα για να πάρει η Σαουδαραβική πλευρά σε χαμηλότερη τιμή» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Εξήγησε επίσης, ότι όταν ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον πρέσβη στο Ριάντ το όνομα της πηγής την οποία επικαλείται, εκείνος του απάντησε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «Τζον Σφακιανάκης από το Ηράκλειο της Κρήτης».

«Στην καλύτερη περίπτωση λέω εγώ -δεν θέλω να ενοχοποιήσω κανέναν-, ήθελε να βρει μια καλύτερη τιμή, δηλαδή λιγότερο συμφέρουσα για την ελληνική πλευρά προς τη σαουδαραβική πλευρά. Στη χειρότερη περίπτωση τι να φανταστώ εγώ;» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

4303321

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Ακόμη πιο σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, κάνοντας λόγο για «σκευωρία του που αποκαλύφθηκε» και κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, για «λασπολογία και σπέκουλα».

«Αποδείχθηκε πως εδώ και 15 μέρες εσείς και τα μέσα ενημέρωσης που σας στηρίζουν φτιάξατε μία σκευωρία για να φύγουν από την επικαιρότητα σημαντικά θέματα. Για να αναδειχθεί τι; Ένα μέγα σκάνδαλο που ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο; Και όλα αυτά βασισμένα σε μία υπόθεση την οποία επαναλάβατε στην δευτερολογία σας...», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε επισημαίνοντας πως τα επίσημα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του αποδεικνύουν περίτρανα την αλήθεια.

Υποστηρίζετε πως ο «εξουσιοδοτημένους επισήμως από τη Σαουδική Αραβία δεν είναι εξουσιοδοτημένους αλλά μεσάζοντας. Εγώ απεκάλυψα τα έγγραφα του πρέσβη» που δείχνουν το αντίθετο, είπε ο πρωθυπουργός και διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν η ΝΔ να έχει στη διάθεσή της έγγραφα ειδικού χειρισμού, που αποδεικνύουν όσα λέει ο κ.Μητσοτάκης τα οποία δεν έχει δει ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για δειλία αναφορικά με την αρχική άρνηση του κόμματος να γίνει η συζήτηση παρουσία του ιδίου και είπε: «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δουλεύουν για κάποιος ενδιάμεσους, ενώ εμείς δουλεύουμε με εξουσιοδοτημένους ανθρώπους για επωφελείς συμφωνίες για τη χώρα. Αποκαλύφθηκε η σκευωρία».

«Εκπροσωπείτε συμφέροντα, προσπαθείτε να δηλητηριάστε την πολιτική ζωή του τόπου…», συνέχισε ο πρωθυπουργός και καταλήγοντας τόνισε: «Η μεγαλύτερη ντροπή σε όλα όσα κάνετε είναι ότι εμπλέκετε το διπλωματικό σώμα και τις ένοπλες δυνάμεις του τόπου. Αυτό το βάρος θα σας ακολουθεί σε όλη σας τη διαδρομή. Καλή σας νύχτα κύριε Μητσοτάκη.

Καμμένος: Ψεύδη στα όρια της εθνικής μειοδοσίας

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για ψεύδη στα όρια της εθνικής μειοδοσίας, σημειώνοντας ακόμη πως όλα είναι απόλυτα νόμιμα και διαφανή: «ουδείς ενδιάμεσος, ουδείς μεσάζων», είπε χαρακτηριστικά.

4303187


Πηγή:(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Έγινε προσφορά σε 5πλασια τιμή και την αποδεχθήκαμε. Επέλεξα να φέρω 66 εκατομμύρια στα ταμεία. Όλα τα ψεύδη στηρίχτηκαν σε μια υποτιθέμενη αναφορά ενός Ταξιάρχου. Δεν υπάρχει αναφορά», είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Ο κ. ταξίαρχος εκλήθη σε απολογία. Ο ταξίαρχος Παπαδάκης λέει ότι "αγνοεί παντελώς το γεγονός, ουδέποτε υπέβαλλε αναφορά" υπάρχει ένα υποκλαπέν από το κομπιούτερ του σύνολο μηνυμάτων που ο κ. Λοβέρδος το έκανε αναφορά και επί ένα μήνα συζητάμε για μια αναφορά που ο ίδιος ο αναφέρων λέει ότι ΔΕΝ κατέθεσε».

Μια καθόλα νόμιμη διακρατική συμφωνία παρουσιάζεται ως διαφθορά, συνέχισε ο κ. Καμμένος προσθέτοντας: «Είστε συνηθισμένοι από τις διεφθαρμένες αγορές που κάνατε εσείς. Είναι πρωτοφανές να μιλάτε για διαφθορά σε πώληση».

Τέλος, ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι ο κ. Παπαδόπουλος σχετιζόταν με την Φώφη Γεννηματά και καταγγέλλει ότι δέχεται απειλητικά τηλέφωνα από έμπορο όπλων.

Μητσοτάκης: Είστε η πρώτη κυβέρνηση, η οποία θα ελεγχθεί επειδή ξεπουλάτε


Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.

«Είπατε στον ελληνικό λαό ότι φταίει το παλιό» είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας παράλληλα ότι ο κ. Τσίπρας είναι ήδη κάποια χρόνια πρωθυπουργός και πως ο κ. Καμμένος είναι επίσης αρκετό καιρό στην πολιτική. «Είστε ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός αυτής της χώρας» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συνέχισε: «Και άλλοι στο παρελθόν είχαν εκχωρήσει την εθνική άμυνα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν ο ισχυρός νούμερο 2 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Έλυνε και έδενε. Τώρα είναι στη φυλακή».

mitsotakisR



(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ισχυρίστηκε δε, ότι το 2011 απαγορεύτηκαν οι μεσάζοντες αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους επανέφερε.

«Είστε η πρώτη κυβέρνηση, η οποία θα ελεγχθεί επειδή ξεπουλάτε. Αντιστρέφοντας την πατέντα Τσοχατζόπουλου, εκείνος αγόραζε, εσείς το ξεπουλάτε» είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, που τόνισε παράλληλα ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε καθαιρέσει τον υπουργό μέχρι, τουλάχιστον, να διαλευκανθεί η υπόθεση. «Μήπως σας εκβιάζει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση;» διερωτήθηκε ο «γαλάζιος πρόεδρος».

«Έχετε ταυτιστεί με τον κ. Καμμένο, ανεβήκατε σφιχταγκαλιασμένοι και θα βυθιστείτε σφιχταγκαλιασμένοι» είπε ο κ. Μητσοτάκης, που παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να αφήσει τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει την υπόθεση.

«Και σταματήστε να παρεμβαίνετε στο έργο της Δικαιοσύνης» τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Σε αντίστοιχη «γραμμή» κινήθηκε και η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Πράγματι έχουμε τραυματιστεί ως χώρα για υποθέσεις μεσαζόντων σε άλλες σκοτεινές εποχές. Για αυτό και ψηφίστηκε αυτός ο νόμος, για να μην υπάρχουν μεσάζοντες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Σας είχαν προειδοποιήσει για το ρόλο του κ. Παπαδόπουλου, σας είχε προειδοποιήσει ο πρέσβης σας»

Έστρεψε δε, τα «πυρά» του κατά του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση λέγοντας ότι επιτρέπει στον πρωθυπουργό να διαβάζει διαβαθμισμένα τηλεγραφήματα στη Βουλή αλλά όχι στους βουλευτές να έχουν πρόσβαση σε αυτά. «Αυτό λέγεται συγκάλυψη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πού είναι τα λεφτά; Εάν η διαδικασία αυτή είναι νόμιμη, τότε δείξτε μου τα λεφτά. Πού είναι τα 66 εκατομμύρια;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και συνέχισε: «Θα ολοκληρωθεί η συμφωνία;».

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε: «Για ποιον δουλεύει ο κ. Παπαδόπουλος;».

«Ο ρόλος του κ. Παπαδόπουλου είναι εξαιρετικά ύποπτος» ισχυρίστηκε παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης, και συνέχισε: «Η ιστορία αυτή δεν τελειώνει εδώ κ. Τσίπρα, αφενός γιατί η δικαιοσύνη θα συνεχίσει το έργο της και αφετέρου επειδή υπάρχουν εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Φίλης: Μην κλείνουμε τα μάτια στην ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη

Νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, εξέφρασε τη θέση ότι η συζήτηση για τους εξοπλισμούς στη Σαουδική Αραβία πρέπει να υπακούσει στα ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου και να μην κλείνει τα μάτια στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη.

«Έχω διατυπώσει την άποψη ότι η συζήτηση για τους εξοπλισμούς στη Σαουδική Αραβία πρέπει να υπακούσει στα ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου, το τελευταίο είναι τον Ιούνιο και αυτή την εβδομάδα έχουμε και νέα συζήτηση στην ευρωβουλή», είπε ο Νίκος Φίλος και υπογράμμισε ότι «η ευρωβουλή αποφαίνεται ότι είμαστε σε μια ανθρωπιστική κρίση και ότι η εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας είναι άμεση και εις βάρος αμάχων».

«Δολοφονούνται άμαχοι. Πιστεύω ότι είναι δυστυχώς ανάξια μια συζήτηση που περιορίζει αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες νεκρά παιδιά στην Υεμένη, την περιορίζει σε μια μικροπολιτική συζήτηση», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: «Θέλω να διευκρινίσω στο Σώμα ότι εγώ δεν ήμουν μέλος της υποεπιτροπής εξοπλισμών στις 12 Ιανουαρίου 2017. Μετά από δύο μήνες πήγα στην επιτροπή αυτή. Αν ήμουν πιθανόν να ψήφιζα. Είμαι ειλικρινής. Ακολουθώντας την εισήγηση της κυβέρνησης. Αλλά τώρα γνωρίζουμε, υπάρχουν αποφάσεις της ευρωβουλής, όχι απλώς δημοσιεύματα στις εφημερίδες, που ζητούν έλεγχο των εξοπλισμών στη Σαουδική Αραβία για τα εγκλήματα που διαπράττει στην Υεμένη. Μην κλείνουμε τα μάτια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ