ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Η συμφωνία έκλεισε χωρίς κανένα δημοσιονομικό μέτρο

Κυβέρνηση: Η συμφωνία έκλεισε χωρίς κανένα δημοσιονομικό μέτρο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για μια ταχύτατη ολοκλήρωση αξιολόγησης η οποία δεν περιέχει κανένα δημοσιονομικό μέτρο που θα επιβαρύνει τους πολίτες, κατά συνέπεια η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί και πλέον η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για την έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018.

Η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί δίχως προβλήματα στο αυριανό Eurogroup ενώ στη συνέχεια η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων και στην εισαγωγή στην Ολομέλεια της Βουλής της νομοθέτησής τους με χρονικό ορίζοντα το διάστημα πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως από τη σχετική συμφωνία έχει κερδίσει αποκομίσει σημαντικά κέρδη όπως την επαναφορά των εργαζομένων στο παλαιότερο καθεστώς σε περιπτώσεις αναγκαστικού πλειστηριασμού ή πτώχευσης επιχειρήσεων, σύμφωνα με το οποίο θα αποζημιώνονται κατά προτεραιότητα με την καταβολή δεδουλευμένων και αποζημίωσης έξι μισθών έναντι άλλων οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο και τράπεζες.

Επιπλέον, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, τα κοινωνικά επιδόματα για κάποιες κατηγορίες οικογενειών έχουν αυξηθεί, ωστόσο στο πλαίσιο της συμφωνίας θα υπάρξει ανακατανομή και εξορθολογισμός που θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες από το αρμόδιο υπουργείο.

Επιπλέον, η κατώτατη σύνταξη χηρείας έχει κατοχυρωθεί και οι σχετικές ανακοινώσεις επίσης θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και την παράτασή του μέσα στο 2018, η κυβέρνηση επισημαίνει πως το θέμα αυτό δεν σχετίζεται με τη τεχνική συμφωνία αλλά με τον προϋπολογισμό. Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, το ζήτημα ακόμη βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων ενώ ο ίδιος είναι αισιόδοξος πως θα έχει καλή κατάληξη αφού υπάρχει ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ