ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε το μίνι υπουργικό για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ

Ολοκληρώθηκε το μίνι υπουργικό για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/φωτογραφία αρχείου)

Για σύνθετη και ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις ως προς το ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου προηγήθηκε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο Πάνος Καμμένος ήταν εκείνος που έβγαλε ειδήσεις: Οι δύο επισημάνσεις του, αφενός ότι δεν διαφωνεί με μη ελληνική χρήση του όρου Μακεδονία, αφετέρου ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά έρχονται από τη μια να επιβεβαιώσουν την πληροφορία ότι η ελληνική πλευρά πιέζει για όνομα στα σλαβικά, άκλιτο, erga omnes, από την άλλη ότι σε αυτόν τον σχεδιασμό ο υπουργός άμυνας δεν έχει λόγο να αντιταχθεί.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η στάση της Αθήνας στο ονοματολογικό κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο 2008 στο Βουκουρέστι, ενώ κάλεσε σε «συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν αυτόν τον τόπο».

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε πως τη φετινή χρονιά θα καταφέρουμε να λύσουμε «ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίας και το εθνικό συμφέρον επιτάσσει ορθές και παραγωγικές λύσεις», σημειώνοντας πως ο ίδιος είναι πάντα αισιόδοξος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στις δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ως προς το θέμα των Σκοπίων, κάνοντας αναφορά σε δύο αποφάσεις-σταθμό για το συγκεκριμένο ζήτημα, την απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και την συμφωνία του Βουκουρεστίου.

Ερωτηθείς αν επιμένει στη θέση του σχετικά με τον όρο «Μακεδονία» ο κ. Καμμένος απάντησε πως από την πρώτη στιγμή ο ίδιος τόνισε πως «η μη χρήση του ελληνικού όρου Μακεδονία, όπως έχει αποφασιστεί στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών είναι πάγια θέση. Επιμένω σε αυτή και πιστεύω ότι η λύση θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό σημαίνει πως η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή».

Ο υπουργός Άμυνας έκανε και ειρωνική αναφορά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ευχαριστώντας» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία δήλωσε πως θα πράξει ανάλογα με τη στάση που θα τηρήσει εκείνος.

Συνεχίζοντας στους ίδιους τόνους, σημείωσε πως ο Νίκος Κοτζιάς δεν είναι «από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε μετά, όπως ο Σαμαράς, ή από αυτούς που άλλα συμφωνούν και μετά υπονομεύουν τον πρωθυπουργό, όπως η Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ