ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ευοίωνο μέλλον για την Ευρώπη μόνο εάν αλλάξει

Τσίπρας: Ευοίωνο μέλλον για την Ευρώπη μόνο εάν αλλάξει
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/TIBERIO BARCHIELLI / PRES. OF THE COUNCIL / HANDOUT

Αισιόδοξος ότι το 2018 μπορεί να είναι «έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη» εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι «μόνο εάν αλλάξει η Ευρώπη» θα καταφέρει να προσφέρει ένα ευοίωνο μέλλον για τους πολίτες της.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη τολμηρών αλλαγών.

«Το θέμα δεν είναι μόνο να βγούμε από την κρίση, αλλά να προλάβουμε και την εκδήλωση νέας κρίσης στην Ευρώπη» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, που είχε δηλώσει νωρίτερα πως το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης.

«Η κρίση τελειώνει εκεί που πρωτοεμφανίστηκε, στο Νότο. Και ιδιαίτερα τελειώνει και εκεί όπου πρωτοξεκίνησε με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον ερχόμενο Αύγουστο» είπε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Σήμερα πρέπει να μιλάμε και για την Ευρώπη και για το κοινό μας μέλλον όχι με τη γλώσσα της κρίσης, αλλά με τη γλώσσα των κοινών αρχών και αξιών. Να μιλήσουμε με τη γλώσσα της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας, γιατί αν κάτι λείπει σήμερα από την Ευρώπη δεν είναι οι κανόνες της δημοσιονομικής προσαρμογής και η εφαρμογή τους. Αν κάτι λείπει είναι οι κοινοί κανόνες για την αλληλεγγύη και για τη σύγκλιση, κοινωνική και οικονομική»

Ο πρωθυπουργός, που βρέθηκε σήμερα στη Ρώμη για να συμμετάσχει στην 4η Σύνοδο των Μεσογειακών/Νοτίων χωρών της Ε.Ε., υπογράμμισε επίσης ότι είναι «απαραίτητη η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πάνω σε άξονες περισσότερης δημοκρατίας και περισσότερης κοινωνικής συνοχής».

Στην τέταρτη Σύνοδο των χωρών του Νότου συμμετέχουν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι η όλη ιδέα των «συνόδων των χωρών του Νότου», γεννήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.

Συνάντηση με τον Πάολο Τζεντιλόνι στο περιθώριο της Συνόδου

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι στο Παλάτσο Κίτζι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, διαπιστώθηκε σημαντική δυναμική στις διμερείς σχέσεις μετά την σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών, στην Κέρκυρα, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μια σύμπτωση απόψεων η οποία αφορά, ακόμη σε μεγαλύτερο βάθος, τις συνομιλίες για συμφωνία θαλασσίων ζωνών και την ενεργειακή συνεργασία, ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τον συντονισμό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, στην συνάντηση υπήρξε και σύμπτωση απόψεων σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, σε ότι αφορά την κοινωνική και δημοκρατική κατεύθυνση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες που έχουν θετικές οικονομικές επιδόσεις και η έξοδος της Ελλάδας και της Ιταλίας από την κρίση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την συνολική οικονομία της Ευρωζώνης. Στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάολο Τζεντιλόνι συζητήθηκε και η προώθηση του αγωγού east med.

Κατά την συνομιλία στο μέγαρο Παλάτσο Κίτζι υπογραμμίσθηκαν οι κοινές θέσεις για την διαχείριση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και των προσφυγικών ροών στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της στήριξης των «χωρών πρώτης υποδοχής».

Στη συνάντηση των δυο πρωθυπουργών τονίσθηκε και η σημασία που έχει το Αιγαίο για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίσθηκε και η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ