ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο με φόντο την παραίτηση Ζουράρι και απεργιακές κινητοποιήσεις

Ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο με φόντο την παραίτηση Ζουράρι και απεργιακές κινητοποιήσεις

Το πολυνομοσχέδιο-γίγας με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ψηφίζεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, με φόντο τόσο τις πολιτικές εξελίξεις που «πυροδοτεί» η παραίτηση του Κώστα Ζουράρι από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, όσο και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα.

Η «μάχη» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να επικεντρωθεί στην απελευθέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στις περικοπές των οικογενειακών επιδομάτων, αλλά και στη διάταξη για τις απεργίες, ενώ την ίδια ώρα έξω από τη Βουλή θα πραγματοποιούνται συλλαλητήρια διαμαρτυρίας από συνδικάτα και οργανώσεις, με τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς να τραβούν χειρόφρενο για 24 ώρες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το πολυνομοσχέδιο των 1.531 σελίδων με τα προαπαιτούμενα-εφόσον ψηφιστεί- να καταστεί άμεσα νόμος του κράτους ώστε η ελληνική πλευρά να πάει καθ΄όλα έτοιμη στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναβρασμό μετά και την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι προσβλητικές αναφορές του στους φιλάθλους του Ολυμπιακού και του Άρη.

Την Κυριακή, με μια σύντομη επιστολή γνωστοποίησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, ο Κώστας Ζουράρις.

«Ερίδματε (σσ καλοδομημένε) πρωθυπουργέ και σύντροφε υποβάλλω σήμερα 14.1.2018 την από την θέση του υφυπουργού επί της παιδείας παραίτησίν μου, η οποία διευκολύνει, ως εικός την κυβερνητική αλληλεγγύη και, συνάμφω το πολιτικό μου αυτεξούσιον. Μετά της προσηκούσης τιμής, Κώστας Γ. Ζουράρις» αναφέρει η επιστολή, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», που τη δημοσιοποίησε.

Το μεσημέρι της Κυριακής ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων γνωστοποίησε στον πρωθυπουργό την πρόθεσή του να παραιτηθεί ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει στο Βήμα ότι προτίθεται να ανακοινώσει την απόφασή του και στη Βουλή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε σχετικές δηλώσεις μετά τη Δευτέρα, αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο (AΠΕ-ΜΠΕ) μεταδίδει ότι η παραίτηση Ζουράρι ήρθε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος και τη ζήτησε.

Οι επίμαχες δηλώσεις και οι αντιδράσεις

Ο Κ. Ζουράρις, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, είπε στον «αέρα» ένα υβριστικό σύνθημα των οπαδών του ΠΑΟΚ, παραφράζοντάς το βέβαια με τα... δικά του ελληνικά.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο, να ζητά νωρίτερα την αποπομπή του υφυπουργού Παιδείας.

«Δεν θα ανεχθούμε δεύτερη προσβολή από τον Ζουράρι για τους οπαδούς των δύο ομάδων. Είναι διχαστικές δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Καμμένος μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Ή ο Δημήτρης Καμμένος ή ο Ζουράρις. Να παρθούν αποφάσεις σήμερα. Ας αποφασίσει ο πρωθυπουργός και ο Πάνος Καμμένος» επέμεινε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Συνέχισε δε, λέγοντας: «Δεν χωράει ούτε το "ποιητική αδεία". Θα πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση πλέον. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα, εγώ δεν ξανακάνω πίσω. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να με προσβάλει επί προσωπικού».

Οι δηλώσεις του κ. Ζουράρι προκάλεσαν την αντίδραση πολιτικών κομμάτων, καθώς και των δύο ΠΑΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αύριο αναμένονται ανακοινώσεις για το ζήτημα Ζουράρι εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα επίσημο σχόλιο από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για «κατάντια της κυβέρνησης». Αναλυτικά η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει: «Με τις τελευταίες δηλώσεις του ο Κώστας Ζουράρις έγινε πια το σύμβολο του εκφυλισμού και της κατάντιας αυτής της κυβέρνησης. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι ο Ζουράρις, αλλά ο άνθρωπος που επέλεξε Ζουράριδες να κυβερνούν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το tweet του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα, ο οποίος έγραψε: «Ο κ. Ζουράρις οφείλει να παραιτηθεί τώρα. Πολλοί από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους χυδαιότητες αλλά οι δηλώσεις του ξεπερνούν ακόμη κι αυτά τα όρια».

Mε τη σειρά του, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Βασίλης Λεβέντης τόνισε: «Δεν είναι θέμα μόνο ενός προσώπου αλλά μιας κυβέρνησης που έχει ξεπέσει στα μάτια του κόσμου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ