ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο τραπέζι του Νίμιτς όνομα με τον όρο «Μακεδονία»-στο τραπέζι του Ζάεφ δημοψήφισμα

Στο τραπέζι του Νίμιτς όνομα με τον όρο «Μακεδονία»-στο τραπέζι του Ζάεφ δημοψήφισμα
O Μάθιου Νίμιτς (φωτογραφία αρχείου) EPA

Με τη συνάντηση, σήμερα στη Νέα Υόρκη, του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους Ελλάδας και πΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, εκκινεί επισήμως ο νέος -μετά από χρόνια αδράνειας- γύρος διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.

Ο κ. Νίμιτς λέει ότι η πρόταση για την ονομασία που θα καταθέσει θα είναι «νέα αφής στιγμής νέα είναι και η χρονική συγκυρία», επί τη βάσει, όμως, παλαιότερων ιδεών τις οποίες -όπως αφήνει να εννοηθεί στις συνεντεύξεις του τα τελευταία 24ωρα- έχει τροποποιήσει, ενώ σ’ αυτήν θα υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» καθώς αυτός ήδη συμπεριλαμβάνεται στο τωρινό όνομα της χώρας (πΓΔΜ/fYROM) και μ’ αυτό -όπως σημειώνει- την έχει αναγνωρίσει και η Ελλάδα.

Πέραν του ονόματος/ονομάτων που θα προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς, την ελληνική πλευρά, η οποία προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με τη θέση ‘σύνθετη ονομασία έναντι όλων και για κάθε χρήση (erga omnes)’, απασχολεί και το εάν ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών προτίθεται να συμπεριλάβει όλο το πακέτο στην πρότασή του ή θα υπάρξει τεμαχισμός της διαδικασίας· δηλαδή, πρώτα να συμφωνηθεί το όνομα, για να επικυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο η απόφαση για την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, και μετά να ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για το εύρος της χρήσης καθώς και για τον προσδιορισμό της εθνικότητας και της γλώσσας.

Ταυτόχρονα με τη διαπραγμάτευση Νίμιτς θα εξελίσσεται και η παράλληλη των Κοτζιά - Ντιμιτρόφ, ούτως ώστε και να ‘ξεκολλάει’, με παρέμβαση των δύο υπουργών εξωτερικών, εκείνη του ΟΗΕ οποτεδήποτε ανακύπτουν προβλήματα, και, εν γένει, η διαδικασία να επιταχυνθεί.

Εάν η πρόταση που θα καταθέσει σήμερα ο κ. Νίμιτς ικανοποιεί κατ’ αρχήν τα δύο μέρη, τότε ίσως ακολουθήσει συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών -στο Νταβός, ενδεχομένως. Για την ώρα, ωστόσο, η Αθήνα επιφυλάσσεται ως προς αυτό καθώς ακόμη δεν έχει δει κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά της πΓΔΜ ενώ προβληματίζεται και για το πώς τα Σκόπια θα επικυρώσουν τη λύση που θα συμφωνηθεί.

Πενταρόφσκι: «το δημοψήφισμα δεν μπορεί να αποφευχθεί»

Επ’ αυτού του τελευταίου, πάντως, ο συντονιστής της διαδικασίας για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ, Στέβο Πενταρόφσκι, υπογράμμισε χθες, στο πλαίσιο συνέντευξής του με αφορμή την επίσκεψη του Γ.Γ. της Συμμαχίας, Στόλτενμπεργκ, στη χώρα του, ότι «το δημοψήφισμα δεν μπορεί να αποφευχθεί» και πως ο ίδιος δεν βλέπει «καμία άλλη εναλλακτική». Υποστήριξε, επίσης, ότι «οι ελληνικές θέσεις παραμένουν άκαμπτες».

Οι «πιέσεις για να κλείσει η εκκρεμότητα με το όνομα» -όπως γράφει, μεταξύ άλλων εφημερίδων, και η «Νόβα Μακεντόνια»- που θ’ ασκήσει στα Σκόπια ο Γιενς Στόλτεμπεργκ κατά την επίσκεψή του σήμερα και αύριο στην πΓΔΜ, θα είναι, άραγε, τέτοιας ισχύος ώστε, παρά τη δεδηλωμένη πρόθεση, η προσφυγή στις κάλπες, τελικώς, να μην πραγματοποιηθεί;

Θα φανεί.

Ενδεικτική, πάντως, της βαρύτητας που δίδεται στην επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια είναι η απόφαση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραστούν στη Βουλή για την ομιλία του παρότι εδώ και πάνω από ένα μήνα μποϋκοτάρουν τις συνεδριάσεις της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ