ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Ιράν ο Α.Τσίπρας το πρώτο εξάμηνο του 2016

Στο Ιράν ο Α.Τσίπρας το πρώτο εξάμηνο του 2016
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το Μάϊο του 2015, με τον υπουργό εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif. Eurokinissi/Tατιάνα Μπόλαρη (φωτογραφία αρχείου)

Επίσημη επίσκεψη στο Ιράν, πρόκειται να πραγματοποιήσει, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, το 2016.

Ενεργειακό, εμπορική ναυτιλία, τουρισμός, η αποκατάσταση των αεροπορικών συγκοινωνιών, επιστήμη, εκπαίδευση, πολιτισμός, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει στην Τεχεράνη.

Την ανακοίνωση, για το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού, το πρώτο εξάμηνο του 2016, έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε με τον Ιρανό ομόλογό του Mohammad Javad Zarif.

Ο κ. Κοτζιάς είπε, ότι, άμεσα θα καταρτισθεί μεταξύ Αθήνας – Τεχεράνης, “action plan”, δηλαδή ένα σχέδιο δράσης, που θα αποτελέσει και τα θέματα της ατζέντας συνομιλιών των δύο χωρών. Επίσης, ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι με τον Ιρανό ομόλογό του, θα ανταλλάσουν επισκέψεις, δύο φορές το χρόνο, προκειμένου να προωθήσουν τον πολιτικό διάλογο και τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

«Το Ιράν έχει πλούτο σε πρώτες ύλες. Ο Αλλάχ του χάρισε αέριο και πετρέλαιο. Και εμάς, οι δικοί μας Θεοί, μας δώσανε από παλιά τη ναυτιλία μας. Είμαστε δυο οικονομίες σε πάρα πολλούς τομείς, όπως λέει και ο Υπουργός κ. Zarif, συμπληρωματικές», είπε ο κ. Κοτζιάς και υπογράμμισε ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι σημαντικός ως ρόλος μιας χώρας-γέφυρας ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την ΕΕ.

Η διήμερη επίσκεψη του κ. Κοτζιά στο Ιράν θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ