ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το Βελιγράδι εκτιμά τη συνεχή στήριξη της Ελλάδας»: Συνάντηση Κοτζιά- Βούτσιτς

«Το Βελιγράδι εκτιμά τη συνεχή στήριξη της Ελλάδας»: Συνάντηση Κοτζιά- Βούτσιτς
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ANDREJ CUKIC

Η Σερβία αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται σε σταθερή φιλία, ιστορικά επιβεβαιωμένη εγγύτητα και αλληλεγγύη των δύο λαών, αναφέρεται σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η σερβική Προεδρία της Δημοκρατίας για τη συνάντηση του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.

Ο Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς -αναφέρεται στο ανακοινωθέν- σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου τόνισε ότι το Βελιγράδι εκτιμά ιδιαίτερα τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενημέρωσε τον κ. Κοτζιά για τα προβλήματα και τη στασιμότητα στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελλών και ευχαρίστησε την Ελλάδα για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Ο κ. Βούτσιτς, αναφέρεται επίσης στο ανακοινωθέν της Προεδρίας, τόνισε στον κ. Κοτζιά ότι για τη Σερβία έχει μεγάλη σημασία η βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας του.

19362410

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ANDREJ CUKIC

Νωρίτερα, ο Νίκος Κοτζιάς, διαβεβαίωσε τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσις πως δεν θα αλλάξει η στάση της Ελλάδας απέναντι στο Κόσοβο.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου τους, σχετικά με ενδεχόμενη ίδρυση διπλωματικού γραφείου του Κοσόβου στην Αθήνα, ο Έλληνας υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για διπλωματικό γραφείο.

Ο ΥΠΕΞ έκανε σαφές ότι το γραφείο του Κοσσόβου θα είναι μόνο εμπορικό, εξηγώντας ότι υπάρχει μία σχετική συμφωνία από το 2014 και διευκρινίζοντας αυτό δεν αποτελεί διπλωματική αντιπροσωπεία.

«Δεν έχουμε διπλωματική αναγνώριση του Κοσόβου, ούτε πρόκειται να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε: «Οι συμφωνίες πρέπει να υλοποιούνται, όχι μονόπλευρα, αλλά στην ολότητά τους. Αυτό πρέπει να το θυμούνται όλοι».

«Ήταν λάθος που η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα», είπε ο Σέρβος ΥΠΕΞ αναφορικά με το ονοματολογικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ