ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας για Ειδομένη και Σένγκεν

Μουζάλας για Ειδομένη και Σένγκεν
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στην Ειδομένη θα βρεθεί λύση, αλλά δεν θα ειναι βόλτα στο δάσος των παιδιών του κολλεγίου, είπε στη Βουλή ο Γιάννης Μουζάλας που απέδωσε σε ψέμα, διαστρέβλωση, αλλά και υπαρκτές αδυναμίες της κυβέρνησης τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την συνθήκη Σένγκεν.

«Επέμβαση» στην Ειδομένη προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Μουζάλας, σημειώνοντας ωστόσο, πως η επιχείρηση θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη, καθώς «δεν θα είναι βόλτα στο δάσος των παιδιών του κολλεγίου».

Ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, απέφυγε να παρουσιάσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και περιορίστηκε να δηλώσει πως το πρόβλημα στην Ειδομένη θα τελειώσει. «Δεν θα υπάρξει εγκλωβισμός μεταναστευτικών ροών, εάν υπάρξει θα τον διαχειριστούμε γρήγορα, ούτε με λουλούδια, ούτε όμως και με ξύλο», ανέφερε, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2016.

Σε μια περίοδο που ακούγονται φωνές, όπως αυτή της Ουγγαρίας, για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, ο Γιάννης Μουζάλας απέδωσε τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει σε διαστρέβλωση, ψέματα, αποκρύψεις αλλά και υπαρκτές αδυναμίες της κυβέρνησης. Διέψευσε δε, κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για την παραμονή της στη συνθήκη και σημείωσε πως ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος βοηθάει με τις δηλώσεις του.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει συνεργασία με την Frontex, ανέφερε πως η συνεργασία είναι εξαιρετική σε έδαφος και θάλασσα και τόνισε πως παρά τις εκκλήσεις του για αποστολή 1600 ατόμων, στην Ελλάδα παραμένουν κάθε μήνα μόλις 40 άτομα που εργάζονται ο κάθε ένας με το ωράριο της δικής του χώρας. «Μας κατηγορούν ότι αρνιόμαστε τα rabbits όταν προχθές ζήτησα περισσότερα», είπε και διευκρίνισε πως η κυβέρνηση δεν τα θέλει στα χερσαία σύνορα με την Fyrom.

Ο Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ακόμη, πως καταβάλλεται προσπάθεια να επιστρέψουν οι μετανάστες στις χώρες τους, αλλά εκείνες –πλην της Γεωργίας και της Αλβανίας- δεν τους δέχονται. «Προσπαθούμε να επιστρέψουν στην Τουρκία και το Πακιστάν και δεν δέχονται», είπε και αναφέρθηκε στην περίπτωση 62 ατόμων που ήταν έτοιμα να επιστρέψουν στο Πακιστάν και γύρισαν πίσω. «Χθες 39 άτομα ήταν έτοιμα να επιστρέψουν με αεροπλάνα της Frontex, δέχθηκαν τους 20 και τους υπόλοιπους μας τους επέστρεψαν, ενώ έχουμε άλλους 160 ανθρώπους που περιμένουν να γίνουν δεκτοί από χώρες της Ευρώπης», είπε.

Παραδέχθηκε καθυστερήσεις και από ελληνικής πλευράς και ενδεχομένως κακούς χειρισμούς από τον ίδιο στο ζήτημα των hot spots (κέντρων πιστοποίησης) και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά. Τα κέντρα σε Κω και Λέρο, όπως είπε, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου με τη βοήθεια του στρατού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ