ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα διαψεύδει πως υπήρξε επεισόδιο στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς

Η Ελλάδα διαψεύδει πως υπήρξε επεισόδιο στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Δεν επιβεβαιώνεται το συμβάν από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας. Υπήρξε επικοινωνία Τσίπρα – Καμμένου ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση του περιστατικού».  Αυτό σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφορικά με το φερόμενο επεισόδιο που έλαβε χώρα στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, καταδικάζοντας, παράλληλα, τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού. 

Με βάση την τελευταία ενημέρωση, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό, υπογράμμμισε. «Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

«Καμία επίσημη ενημέρωση για το γεγονός»

Το CNN Greece επικοινώνησε με την περιφερειάρχη Βορείου Ελλάδος, Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία επεσήμανε πως δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση για το γεγονός και ως εκ τούτου δεν επιθυμεί να κάνει κάποια δήλωση επί του ζητήματος, λαμβανομένου υπόψιν και του ότι είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο.

Ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών, Ιωάννης Μαρούσης, μιλώντας στο CNN Greece, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμα αν πρόκειται για τη σημαία που ανέβασαν στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», τρεις ντόπιοι νεαροί, την Παρασκευή 13 Απριλίου.

«Πηγαίνω αυτή τη στιγμή στο πιο κοντινό στη βραχονησίδα σημείο προκειμένου να δω με τα κυάλια αν η σημαία αυτή είναι ακόμα ψηλά», πρόσθεσε ο κ. Μαρούσης.

Τι ισχυρίζεται ο Γιλντιρίμ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε την Δευτέρα πως η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε από «αμφισβητούμενη» βραχονησίδα, ελληνική σημαία την οποία είχαν ανεβάσει Έλληνες. Πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, σημειώνουν πως δεν έχουν αναφορά για το συγκεκριμένο περιστατικό που, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, έλαβε χώρα στο Αιγαίο, ξεκαθαρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση ερευνούν τους σχετικούς ισχυρισμούς.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ηurriyet», ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι σε μια«αμφισβητούμενη»νησίδα, οι Έλληνες ανέβασαν μια ελληνική σημαία, την οποία αμέσως κατέβασε η τουρκική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του Τούρκου πρωθυπουργού, το περιστατικό σημειώθηκε στη νησίδα Ανθρωποφάς, που βρίσκεται κοντά στο νησί Φούρνοι, ανατολικά της Ικαρίας.

nisida copy

Το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται ο Τούρκος πρωθυπουργός φαίνεται πως είναι εκείνο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Samos24.gr, στο οποίο δημοσιεύονται φωτογραφίες με «τρεις νεαρούς από τους Φούρνους Κορσεών», στους οποίους και αποδίδεται η πρωτοβουλία για την ύψωση της ελληνικής σημαίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση και κάλεσε την Ελλάδα να αποφεύγει κάθε προκλητική κίνηση.

Απαντώντας μάλιστα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Γιλντιρίμ είπε, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι "υπάρχουν βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρη η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλίες παρόμοιες με εκείνες των Ιμίων. Βλέπουμε ότι υπήρξε πρωτοβουλία στησίματος ελληνικής σημαίας στο νησί Ανθρωποφάγος (νησίδα κοντά στο νησί Φούρνοι). Οι δυνάμεις της ακτοφυλακής μας έκαναν την κατάλληλη παρέμβαση και σήκωσαν τη σημαία από εκεί”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι “η συμβουλή μας προς την Ελλάδα είναι να μείνει μακριά από προκλήσεις που αυξάνουν την ένταση και να κινείται με βάση το δικαιο γειτονίας. Να μην θεωρεί κανείς ότι θα υποχωρήσουμε από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις ντε φάκτο καταστάσεις που πρόκειται να γίνουν”, ανέφερε.

Τούρκοι κομάντος κατέβασαν τη σημαία , λέει ο Τσαβούσοβλου


Συνέχεια στην «αποκάλυψη» του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ για περιστατικό σε βραχονησίδα στο Αιγαίο προσπάθησε να δώσει ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος.

Το ενδιαφέρον δε, είναι ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο υποτιθέμενο περιστατικό, έκανε λόγο για Τούρκους κομάντος οι οποίοι κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα «Ανθρωποφάς», ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε αναφέρει νωρίτερα ο Γιλντιρίμ για επιχείρηση της τουρκικής ακτοφυλακής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ