ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κοτζιά-Κέρι στο υπουργείο Εξωτερικών

Συνάντηση Κοτζιά-Κέρι στο υπουργείο Εξωτερικών
Οι υπουργοί Εξωτερικών Τζον Κέρι και Νίκος Κοτζιάς CNN Greece

Τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να έρθει η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης, εξέφρασε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι σε δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

“Καλωσορίζουμε τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της» είπε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι αναγνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ζήτημα της ενέργειας και το ρόλο της Ελλάδας με τη συμμετοχή της στον δια - Αδριατικό και τον βουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου ενώ ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να βοηθήσει την Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων

Ο Τζον Κέρι χαιρέτησε τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα υποδέχθηκε τους πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι ένα παγκόσμιας κλίμακας. Ανακοίνωσε επιπλέον, ενίσχυση 24 εκατ. για τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας σε δράσεις για τους πρόσφυγες όπως η δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής και στην Ελλάδα.

Τέλος, όσον αφορά τη Συρία ο αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει μια πολιτική λύση και οι όποιες στρατιωτικές παρεμβάσεις γίνονται για να ενισχύσουν τη διπλωματική οδό ενώ προϊδέασε για κοινό μέτωπο Άσαντ και των αντιπολιτευτικών αντάρτικων ομάδων κατά του ISIS. Παρότι επανέλαβε τα περί μη παραμονής του Άσαντ στην εξουσία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή πλεύσης στο μέλλον, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Ο κ. Κοτζιάς, καλωσορίζοντας τον αμερικανό ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Αθήνα υποστηρίζει επίσης την πολιτική λύση στη Συρία και υπογράμμισε ότι η χώρα μας επέδειξε ανθρωπισμό και ευαισθησία στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ενώ έκλεισε τις δηλώσεις του απευθύνοντας πρόσκληση στον ομόλογό του να επισκεφθεί σύντομα την Αλόννησο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ