ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της συνάντησης Τζον Κέρι και Νίκου Κοτζιά

Το παρασκήνιο της συνάντησης Τζον Κέρι και Νίκου Κοτζιά
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Το Κυπριακό βρέθηκε στην κορυφή των συνομιλιών που είχε ο Έλληνας Υπουργός Νίκος Κοτζιάς με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Ανώτατη πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι μετά από πολλά χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται βήματα προόδου για την επίλυση του ζητήματος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και η Τουρκία στέλνει αισιόδοξα μηνύματα. Στόχος όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι να εξευρεθεί λύση που να είναι αποδεκτή από τον κυπριακό λαό και να εδραιώσει την ασφάλεια στην Κύπρο.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι ο κ. Κέρι έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ταξίδι που πραγματοποίησε πρόσφατα ο κ. Κοτζιάς στο Ιράν, εστιάζοντας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το πεδίο συνεργασίας που μπορεί να αναπτύξουν.

Σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, ΗΠΑ - Ρωσία ετοιμάζουν κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση του ΙSIS. Μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, ο κ. Κέρι αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε με το Ρώσο ομόλογό του.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ θεωρεί σημαντική τη συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, όπως επίσης και την παρουσία της στο ΝΑΤΟ. Ανώτατες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση με τον κ. Κέρι ήταν εξαιρετική -από τις καλύτερες που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ. Επίσης, συζητήθηκαν το μεταναστευτικό, το ζήτημα της Ουκρανίας, οι εξελίξεις στη Λιβύη, η επιτάχυνση του αγωγού TAP και οι ταυτότητες νέου τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ