ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πρέσινγκ» Μαξίμου στο ΚΙΝΑΛ

«Πρέσινγκ» Μαξίμου στο ΚΙΝΑΛ
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Αναταραχή έχει φέρει στα κόμματα της αντιπολίτευσης η επιδίωξη της κυβέρνησης να φέρει νέο εκλογικό νόμο και η προσπάθεια για επίσπευση εφαρμογής της απλής αναλογικής .

Η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μπει σε καμία συζήτηση που αφορά την κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας Β’ Αθηνών αφού βρίσκεται σε συνεχή εκλογική ετοιμότητα και δεν πρόκειται να πάει κόντρα στο αφήγημά της περί «καταρρέουσας κυβέρνησης» προσερχόμενη στο τραπέζι του διαλόγου.

Μάλιστα, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εντάσσει την προσπάθεια της κυβέρνησης στο πλαίσιο απορρύθμισης του πολιτικού συστήματος.

Το Μαξίμου ουσιαστικά «πετάει το μπαλάκι» στο Κίνημα Αλλαγής περιμένοντας τη Φώφη Γεννηματά να πάρει θέση.

Η σαφής διαφοροποίηση του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ποταμιού κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο αίτημα της κας Γεννηματά για πρόωρες εκλογές προκαλεί νευρική κρίση στο κόμμα. Το Ποτάμι εκτίμησε τις συνέπειες που θα είχε η διενέργεια πρόωρων εκλογών στην οικονομική και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενώ καταγράφηκε αρκετή γκρίνια επειδή δεν συζητήθηκαν με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ οι πολιτικές κινήσεις του φορέα.

Αν λάβει κανείς υπόψη τις πρωτοβουλίες του Γιάννη Ραγκούση και το πολιτικό φλερτ από διακεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τότε είναι σαφές πως η πίεση γιγαντώνεται και μάλιστα μέσα από το κόμμα.

Η στάση των ίσων αποστάσεων που θέλησε να τηρήσει η κα Γεννηματά αναλαμβάνοντας τα ηνία του νεοσυσταθέντος Κινήματος Αλλαγής κατέρρευσε με τη διατύπωση του αιτήματος για πρόωρες εκλογές εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου, αφού συντάχθηκε με την επιθυμία της ΝΔ για προσφυγή στις κάλπες. Φυσικά δεν βγάζει από την εξίσωση την πίεση που δέχεται η κα Γεννηματά από στελέχη όπως ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Λοβέρδος. Αμφότεροι έχουν υποδείξει ως πολιτικό αντίπαλο τον κ. Τσίπρα και ηγούνται του λεγόμενου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου.

Από την άλλη, οι διαφοροποιήσεις εντός του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με μια προοπτική συγκυβέρνησης ΝΔ - ΚΙΝΑΛ, π.χ ο Ραγκούσης χαρακτήρισε προδοσία μια τέτοια προοπτική, δημιουργούν μια τρομακτική πίεση στην κα Γεννηματά να αποφασίσει, όσο κι αν το αποφεύγει, αν θα μπει ή όχι στη λογική συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ