ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νομοσχέδιο για την αναδοχή «δοκιμάζει» τη συνοχή των κομμάτων

Το νομοσχέδιο για την αναδοχή «δοκιμάζει» τη συνοχή των κομμάτων
Eurokinissi/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε κρας τεστ για τη συνοχή των κομμάτων της Βουλής αναδεικνύεται το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για την αναδοχή, το οποίο δίνει αυτή τη δυνατότητα αυτή και σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Διαφορετικές γραμμές αναδεικνύονται σε όλα σχεδόν τα κόμματα με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επιμένουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο και τη Νέα Δημοκρατία να επιλέγει το "κατά συνείδηση". Τριγμοί και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. 

Συγκεκριμένα, εντός του ΣΥΡΙΖΑ οι αντιρρησίες, προερχόμενοι κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, εμμένουν στη διαφωνία τους. Από τους περίπου δέκα βουλευτές που είχαν βγει στο "αντάρτικο", ορισμένοι, όπως ο Δημήτρης Βέττας, έχουν άρει τις επιφυλάξεις τους, ωστόσο, μια ομάδα 5-7 βουλευτών δεν δείχνει να κάνει πίσω. Πρόκειται για τους Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Γεωργία Γεννιά, Μάρκο Μπόλαρη, Θεόδωρο Παραστατίδη και Ηλία Κωστοπαναγιώτου. Πληροφορίες μιλούν για αποχή από την πλευρά των Γεννιά, Μπόλαρη και Γιάννη Καραγιάννη, ενώ Θόδωρος Παραστατίδης φέρεται να λαμβάνει την απόφασή του για τη στάση που θα κρατήσει την τελευταία στιγμή.

Το Μαξίμου, από την πλευρά του, έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς, όπως λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για ένα κεντρικό ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής. Μιλώντας, χθες στο CNN Greece, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου χαρακτήρισε τη ρύθμιση "αυτονόητη".

Απο την άλλη, όσοι συμφωνούν με τη ψήφιση του άρθρου από τη Νέα Δημοκρατία – με την Ντόρα Μπακογιάννη να πρωτοστατεί – οδήγησαν το κόμμα στην απόφαση να ψηφίσει ο κάθε βουλευτής «κατά συνείδηση». Πλην της κ. Μπακογιάννης, οι κ.κ. Φορτσάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη και Κεραμέως συμφωνούν με την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ξεσπάσει «εμφύλιος» επί του θέματος. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωσταντόπουλος και Ανδρέας Λοβέρδος δεν θα ψηφίσουν, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος τάχθηκε από την περασμένη εβδομάδα υπέρ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ και όπως τόνισε σε σημερινή ραδιοφωνική του συνέντευξη, το «προοδευτικό» στην πολιτική θέλει αποδείξεις. Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε την παράταξή του να υπερψηφίσει, ενώ απευθύνθηκε και στη Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας πως οι μεγάλες αλλαγές δεν πρέπει να εξαρτώνται από το ποια είναι η εκάστοτε κυβέρνηση.

Κόντρα στην επίσημη θέση των ΑΝΕΛ για «όχι» θα πάει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως «ναι» θα πει και ο Κώστας Ζουράρις. Επιφυλάξεις διατυπώνει το ΚΚΕ, καταψηφίζουν Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ