ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος σε Κάρολο: Ευελπιστούμε στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Παυλόπουλος σε Κάρολο: Ευελπιστούμε στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ζήτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως είχε αποκαλύψει νωρίτερα το CNN Greece, έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά το επίσημο δείπνο που παραθέτει την Τετάρτη στον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο και τη Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, οι οποίοι έφθασαν το μεσημέρι στην Ελλάδα, στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψης.

Αφού έκανε αναφορά στην παράδοση που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην διδασκαλία και στην έρευνα των Κλασικών Σπουδών και του Ελληνικού Πολιτισμού καθώς και στη διμερή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στον τομέα αυτόν, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως «είναι ακριβώς αυτή η παράδοση, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί».

Η Ελλάδα, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο πολύτιμο Εταίρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Και ευχόμαστε, η τελική και οριστική απόφαση των αρμόδιων οργάνων της Χώρας σας να ληφθεί με γνώμονα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Ανεξαρτήτως όμως τούτου, και υφ’ οιεσδήποτε συνθήκες, η αρμονική συμπόρευση των Χωρών μας και των Λαών μας θα συνεχισθεί αδιατάρακτη».

Συνεργασία στο προσφυγικό-μεταναστευτικό

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα προσβλέπει στην συνέχιση της στενής συνεργασίας στον τομέα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος, «το οποίο αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την Ευρώπη, και όχι μόνον. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε συλλογικά τις προσπάθειές μας για να σώσουμε ζωές, να καταπολεμήσουμε την στυγνή εκμετάλλευση του Ανθρώπου, να ενισχύσουμε την συνεργασία για την διαχείριση των συνόρων και ν’ αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της παράνομης μετανάστευσης, εστιάζοντας στα πολλαπλά αίτιά της. Ας μην ξεχνάμε ότι το επίκεντρο και το έμβλημα του κοινού μας Πολιτισμού, του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, είναι ο Άνθρωπος».

Όπως γνωρίζετε, συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης εισόδου μεταναστών και προσφύγων, επωμίσθηκε ένα τεράστιο βάρος, το οποίο αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει, σεβόμενη στο ακέραιο τις αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, παρά το γεγονός ότι, παράλληλα, η χώρα βρισκόταν σε μιαν εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία.

Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει, ιδίως μετά την έξοδό της από την βαθιά οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε επώδυνες θυσίες στον Ελληνικό Λαό, ν’ αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και να συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και στην ειρήνη, μέσω των πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην Μέση Ανατολή», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος κι εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου «θα ευνοήσει σημαντικά την περαιτέρω, σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών και των Λαών μας, επ’ αγαθώ και της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας».

Ιστορικοί δεσμοί με το Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ελλάδα συνδέεται με μακροχρόνιους, ιστορικούς, δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, ήδη από τις απαρχές του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους, τόνισε ακόμη ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: Από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αναπτύχθηκε μεγάλο Φιλελληνικό κίνημα στην Μεγάλη Βρετανία, εμβληματικό μέλος του οποίου υπήρξε ο Λόρδος Βύρων, ο οποίος έδωσε ακόμη και την ζωή του στον Αγώνα των Ελλήνων. Στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους του 20ου αιώνα, οι Χώρες μας υπήρξαν Σύμμαχοι και θρήνησαν πολλά θύματα για την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Αυτούς τους ιστορικούς δεσμούς μας μπορεί να τονώσει ακόμη περισσότερο η Διασπορά, δοθέντος ότι είναι γνωστός ο μακροχρόνιος δυναμισμός της Ελληνικής Παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Παροικίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα».

Πέραν των ιστορικών δεσμών, συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος «οι Λαοί μας μοιράζονται μια μεγάλη ναυτική παράδοση. Η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, όπως καταδεικνύει η δυναμική κοινότητα εφοπλιστών και Ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Συγχαρητήρια για το φιλανθρωπικό έργο του Καρόλου

Ξεκινώντας την προσφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος, τόνισε πως είναι ιδιαίτερη χαρά το γεγονός πως ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέπτεται την Ελλάδα επισήμως για πρώτη φορά αφότου επελέγη ως ο επόμενος επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, για το οποίο και τον συνεχάρη.

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις πολλές ιδιωτικές επισκέψεις του πρίγκιπα Καρόλου και της Δούκισσας της Κορνουάλης στην Ελλάδα, γεγονός που δείχνει την ειλικρινή αγάπη τους για τη χώρα, ενώ αφού έκανε αναφορά στην εκτίμηση, τις γνώσεις και το ενδιαφέρον του υψηλού προσκεκλημένου για την Ελλάδα και τον Πολιτισμό της, εξήρε το φιλανθρωπικό του έργο, με έμφαση στους τομείς της Παιδείας, της Νεολαίας και του Περιβάλλοντος. «Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα επιτεύγματά σας που έχουν στηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλον τον Κόσμο», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ