ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Στο τραπέζι ξανά το Βόρεια Μακεδονία

Σκοπιανό: Στο τραπέζι ξανά το Βόρεια Μακεδονία
@GreeceMFA

Η επιλογή του ονόματος φαίνεται ότι αποτελεί πλέον τον πιο δύσκολο γρίφο για το Σκοπιανό καθώς συνεχίζεται αυτή την ώρα  ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για την ονομασία της πΓΔΜ, στη Νέα Υόρκη.

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τη διπλωματική αποστολή, ενώ ακολούθησε μετά από λίγα λεπτά ο Σκοπιανός ομόλογός του, Νικολά Ντιμιτρόφ, με τη συνοδεία του.

Οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν στον 15ο όροφο του κτιρίου, όπου ξεκίνησαν τις συνομιλίες στις 9:37 τοπική ώρα Νέας Υόρκης (4:37 ώρα Ελλάδας), όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Χθες, Πέμπτη, και οι δύο πλευρές δεν προέβησαν σε δηλώσεις τηρώντας μία προσεκτική στάση. Μιλώντας την Τετάρτη, 23 Μαϊου, σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Κοτζιάς είχε επισημάνει την ανάγκη να επιδείξει πραγματισμό η σκοπιανή πλευρά, ενώ ερωτώμενος εάν η διαπραγμάτευση θα διαρκούσε μία ή δύο μέρες, είχε απαντήσει ότι «αυτό θα το δούμε».

Σήμερα το απόγευμα, ο Έλληνας υπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προκρίνεται το Βόρεια Μακεδονία

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΗellasJournal.com από τη Νέα Υόρκη, επικρατέστερο σενάριο, αυτή τη στιγμή, είναι να προκριθεί το όνομα «Republika Severna Makedonija», δηλαδή, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Σημειώνεται ότι ήδη η σκοπιανή πλευρά έχει απορρίψει το Άνω Μακεδονία ενώ ο κ. Κοτζιάς απέκλεισε το Νέα Μακεδονία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ