ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς για ονοματολογικό: Οι δύο ΥΠΕΞ τελειώσαμε, ο λόγος στους πρωθυπουργούς

Κοτζιάς για ονοματολογικό: Οι δύο ΥΠΕΞ τελειώσαμε, ο λόγος στους πρωθυπουργούς
REUTERS/Costas Baltas

Στα τεχνικά κλιμάκια και στη συνέχεια στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ παραδίδουν τη «σκυτάλη» των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Νίκος Κοτζιάς.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν» είπε ο κ. Κοτζιάς, και συμπλήρωσε: «Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά από διαπραγματευτικό «πυρετό» που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Δεν τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις

Ωστόσο, κυβερνητικός αξιωματούχος, με γνώση των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε με νόημα ότι οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν αλλά αντίθετα βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους.

Μίλησε, όμως, για «σημαντική πρόοδο των υπουργών Εξωτερικών» στο ονοματολογικό.

«Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι» είπε ο εν λόγω αξιωματούχος, και συμπλήρωσε: «Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Ντιμιτρόφ: Στο τελικό στάδιο οι συζητήσεις

Νωρίτερα σήμερα, αισιόδοξος για λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 Ιουλίου εμφανίστηκε και ο κ. Ντιμιτρόφ, εκτιμώντας ότι οι συζητήσεις βρίσκονται πλέον στο «τελικό στάδιο».

Όπως τόνισε ο ίδιος, την Κυριακή είχε μια «πολύ καλή συνάντηση» με τον Νίκο Κοτζιά. Το πρακτορείο MIA μεταδίδει πως ο κ. Ντιμιτρόφ αποκάλυψε, επίσης, ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν σε συμβιβαστικό πλαίσιο.

«Είχαμε μία παραγωγική συνάντηση και έχουμε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο που θα εκπονηθεί σήμερα» ανέφερε ο Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο MIA.

Έκανε δε, λόγο για συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ την επόμενη εβδομάδα, κάτι το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από ελληνικής πλευράς.

«Πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί το θέμα σε επίπεδο πρωθυπουργών γιατί είδαμε πως οι διαρροές επηρεάζουν τη διαδικασία», υπογράμμισε και συνέχισε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ