ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς ο Ζάεφ σπρώχνει τις εκλογές πιο πίσω

Πώς ο Ζάεφ σπρώχνει τις εκλογές πιο πίσω
EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, αποκάλυψε πως η συμφωνία των Πρεσπών θα πάει προς κύρωση στη Βουλή της χώρας του, στις αρχές του 2019.

Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία, στην οποία περιλαμβάνονται και οι συνταγματικές αλλαγές, που ευνοεί το σχεδιασμό του Έλληνα πρωθυπουργού. Με δεδομένη τη στάση του κυβερνητικού εταίρου του, Πάνου Καμμένου - ο οποίος έχει διαμηνύσει πως θα ρίξει την κυβέρνηση αν η συμφωνία έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή ζητώντας παράλληλα την ετυμηγορία του ελληνικού λαού μέσω δημοψηφίσματος ή εκλογών- ο σχεδιασμός του Ζάεφ δίνει παράταση ζωής στη συγκυβέρνηση.

Αν λοιπόν τηρηθούν όλα τα βήματα της συμφωνίας και γίνει το δημοψήφισμα στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, η ψηφοφορία για την κύρωση θα γίνει στην ελληνική Βουλή πιθανότατα την άνοιξη του 2019.

Με αυτό τον τρόπο μπαίνει τέλος στο σενάριο που προωθούσε η αντιπολίτευση και θέλει πρόωρες εκλογές μέσα στον Οκτώβριο ενώ όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να εξετάσει εισηγήσεις των συνεργατών του, να στηθούν διπλές κάλπες τον Μάιο του 2019, ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές μαζί.

Πλέον τα δύο μεγάλα στοιχήματα για το φθινόπωρο είναι η συνταγματική αναθεώρηση και ο προϋπολογισμός του 2019, στον οποίο θα περιγράφεται μεταξύ άλλων, η άρση ή η τήρηση των ψηφισμένων μέτρων για τη μείωση των συντάξεων.

Θα είναι, όπως λένε στο Μαξίμου, ο πρώτος προϋπολογισμός από το 2010, που δεν θα υπαγορεύεται από μνημονιακές δεσμεύσεις.

Στο επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός, πέρα από την οριστικοποίηση των μέτρων που θα εξαγγείλει στις αρχές Σεπτεμβρίου, μπορεί να ασχοληθεί και με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί, όπως όλα δείχνουν, μεταξύ 21ης Αυγούστου και της επίσκεψης Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Φέτος, η τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ και αναμένεται «απόβαση» Αμερικανών στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται επισήμως προς το παρόν, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ, με στόχο να αναδείξει το ρόλο της Θεσσαλονίκης μετά τη συμφωνία των Πρεσπών .

Συνομιλία Πενς – Ζαεφ – Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στο πλαίσιο της οποίας ο Αντιπρόεδρος τον συνεχάρη για τη συμφωνία με την πΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος. Στη συνέχεια ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συμφωνία αυτή για τη σταθερότητα και την συνανάπτυξη στα Βαλκάνια.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων, ιδίως ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, καθώς και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ