ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον
REUTERS/Simon Dawson

Μετά την παραίτηση του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, αποχώρησε από την κυβέρνηση της Βρετανίας και ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Είναι ο δεύτερος υπουργός της κυβέρνησης Μέι που παραιτείται μέσα σε ένα 24ωρο, σηματοδοτώντας πως η βρετανίδα πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια μίνι πολιτική κρίση.

Η ανακοίνωση της παραίτησής του έρχεται μόλις 30 λεπτά πριν από προγραμματισμένη ομιλία της Μέι στο κοινοβούλιο.

Σε ανακοίνωσή της, η Ντάουνιγνκ Στριτ ευχαρίστησε τον Μπόρις Τζόνσον για το έργο του και τόνισε ότι ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί σύντομα.

Λίγο μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις, ήρθε και η παραίτηση του υφυπουργού που είναι αρμόδιος για το Brexit, Στιβ Μπέικερ, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph. «Ο Στιβ Μπέικερ, υφυπουργός του Brexit, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση», έγραψε ο επικεφαλής πολιτικός ανταποκριτής της Telegraph, Κρίστοφερ Χόουπ στο Twitter.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον. Ωστόσο, πληροφορίες από το Λονδίνο έλεγαν ότι ο Ντέιβιντ Ντέιβις αποχώρησε από την κυβέρνηση επειδή διαφώνησε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό για τη νέα τελωνειακή ρύθμιση.

Η Τερέζα Μέι το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει βαθιές διαφωνίες εντός του υπουργικού συμβουλίου για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ.

Ανησυχία στη Βρετανία

Το BBC αναφέρει ότι η έξοδος του Μπόρις Τζόνσον από τη βρετανική κυβέρνηση μετατρέπει μια δύσκολη και ίσως ντροπιαστική κατάσταση για τη Μέι σε πολιτική κρίση.

Και αυτό γιατί ο Τζόνσον δεν ήταν ένας «απλός υπουργός» αλλά το «πρόσωπο» της καμπάνιας «Leave» για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ