ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί αλλαγής συνόρων με Αλβανία

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί αλλαγής συνόρων με Αλβανία
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για «νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας» μιλούν κυβερνητικοί κύκλοι, αναφερόμενοι στα περί «ζητήματος συνόρων» που διακινούνται τις τελευταίες ώρες.

Οι εν λόγω κύκλοι κάνουν λόγο για «σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος» για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, προσπάθεια την οποία χαρακτηρίζουν «εθνικά επικίνδυνη».

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, λέγοντας: «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της ΑΟΖ, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων, στα οποία βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μία κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως, ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει. Συμφώνησα λοιπόν με τον Αλβανό ομόλογο μου, το επόμενο διάστημα, οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειες τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε πιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μία θετική διευθέτηση, το συντομότερο δυνατό».

Οι δηλώσεις αυτές αποτέλεσαν και την αφορμή του «θορύβου», που δημιουργήθηκε.

«Αφού η ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα Μέσα της εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μίας άστοχης διατύπωσης του Επιτρόπου Χαν, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ, τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας» λένε σκωπτικά οι εν λόγω κυβερνητικοί κύκλοι, και συμπληρώνουν: «Η αποστροφή του Πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα».

Ολοκληρώνοντας, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι και «η γελοιότητα έχει τα όριά της».

Χαν: Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκαν τα λεγόμενά μου

Τη λύπη του για το γεγονός ότι παρερμηνεύτηκαν τα λεγόμενά του εξέφρασε σήμερα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

«Λυπάμαι που παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά μου» είπε ο κ. Χαν, μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Χαν επανέλαβε, μάλιστα, ότι η επίλυση διμερών διαφορών με γειτονικές χώρες είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας: «Η Ε.Ε. δεν θα δεχτεί κανένα νέο κράτος-μέλος που έχει εκκρεμείς διαμάχες με γειτονικές χώρες».

Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα μίλησε για «καλή πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, εξαπολύοντας επίθεση και κατά όσων μιλούν για προδοσία σε Ελλάδα και Αλβανία.

Όπως είπε πρόκειται για «δύσκολα ζητήματα», από τον νόμο περί εμπολέμου ως την οριοθετηση της ΑΟΖ - ζητήματα που και οι δύο πλευρές τα αντιμετωπίζουν με ανοιχτό πνεύμα και με βούληση να τα επιλύσουν. «Είμαι βέβαιος 100%, ότι όταν επιλυθούν αυτά τα θέματα, όποιος σήμερα μας κατηγορεί για προδοσία θα ντροπιαστεί από την κοινή γνώμη», ανέφερε ο Έντι Ράμα, μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ