Τόσκας και Καπάκης διαβεβαίωναν στη Βουλή ότι η Αττική είναι οχυρωμένη κατά των πυρκαγιών
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Προβληματισμό, ερωτήματα και οργή προκαλεί η απάντηση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη σε ερώτημα για την ετοιμότητα της Αττικής σε περίπτωση πυρκαγιάς, μια ιδιαιτέρως καθησυχαστική δήλωση που έγινε μόλις ενάμιση μήνα πριν από τον πύρινο εφιάλτη στην ανατολική Αττική. Αντίστοιχη αισιοδοξία είχε εκφράσει με τη σειρά του και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

«Η χώρα μας διαθέτει ένα δασοπυροσβεστικό  μηχανισμό, που ελάχιστες χώρες τον διαθέτουν (...) με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτή τη στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου» είχε πει τότε ο Γιάννης Καπάκης, ως απάντηση σε ερωτήματα που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή στις 23 Μαΐου αλλά και στις 7 και 15 Ιουνίου.

Όπως αναφέρει ο «Ριζοσπάστης», κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα «Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας στις Περιφέρειες», που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ρώτησε εάν έχουν γίνει νέοι δασικοί δρόμοι, νέες αντιπυρικές ζώνες και πόσες είναι αυτές.

Εκτός από τον Γιάννη Καπάκη, επί του ζητήματος τοποθετήθηκε και ο Νίκος Τόσκας, λίγες μέρες αργότερα, στις 15 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, σε γραπτή του απάντηση τονίζει:

«Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικότερου και συνεκτικού σχεδιασμού αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών όσο και για την πλήρη ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενόψει και της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, μέσω της ενίσχυσής του με αξιόμαχο πυροσβεστικό προσωπικό και τα απαιτούμενα μέσα».

Στις 21 Ιουνίου, το ΚΚΕ επανήλθε στο θέμα, με τον ίδιο βουλευτή να ζητά να ενημερωθεί για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από την εκδήλωση πυρκαγιών τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Σε αυτό το ερώτημα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, απαντά: «Το Πυροσβεστικό Σώμα, τα δύο τελευταία χρόνια, έχει αλλάξει τελείως όψη, δυνατότητες».

Το κείμενο της ερώτησης του ΚΚΕ

1. Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το τι θα μπορούσε να προκύψει κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου σε βάρος του δασικού μας πλούτου και των λαϊκών περιουσιών, αν συνυπάρξουν μία σειρά επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κ.λπ. Η αγωνία αυτή δεν είναι αβάσιμη, ήδη οι δύο πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία και τη Νάξο την επιβεβαιώνουν. Πηγάζει όμως και από τα ίδια τα αποτελέσματα της επικίνδυνης πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση στην πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία, ως συνέχεια της πολιτικής των προκατόχων της από το 1998, που άρχισε να υλοποιείται ο στρατηγικός σχεδιασμός αποδόμησης της πυροπροστασίας γενικότερα, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.
2. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι καλύτερη επί των ημερών της, όμως για τις τρεις τελευταίες αντιπυρικές περιόδους, από τα ίδια τα στοιχεία του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος και συγκριτικά με τα συνολικά στοιχεία της περιόδου 2000 - 2017, προκύπτει ότι: Καταστράφηκαν 410.992 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, το 10% περίπου από το σύνολο των 4.164.701 στρεμμάτων καμένων εκτάσεων της τελευταίας 18ετίας. Ποσοστό που στην πραγματικότητα γίνεται πολύ μεγαλύτερο αν πάρουμε υπόψη ότι τα 2.365.898 στρέμματα, το 57% δηλαδή των καμένων εκτάσεων αυτής της περιόδου, καταστράφηκαν σε δύο έτη, 2000 και 2007. Εκδηλώθηκαν 28.729 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ποσοστό 15,5% από το σύνολο των 184.006 αγροτοδασικών πυρκαγιών αυτής της περιόδου. Καταδεικνύεται ότι ο δασικός πλούτος της χώρας, όσο θα αποτελεί επενδυτικό πεδίο για τα ιδιωτικά συμφέροντα, θα συνεχίσει να μένει απροστάτευτος.
3. Οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού το ποσοστό που διατίθεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία των δασών είναι της τάξης του 0,035%. Ενώ ο μέσος όρος της μείωσης των δαπανών για το Πυροσβεστικό Σώμα, έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από τους προϋπολογισμούς των ετών 2015, 2016, 2017, 2018 της σημερινής κυβέρνησης, σε σχέση με τον τελευταίο προϋπολογισμό προ οικονομικής κρίσης του 2009, διαμορφώνεται στα 121.193.043 ευρώ και είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των μειώσεων της τελευταίας 10ετίας, που είναι 118.878.723 ευρώ.
4. Συνέπεια αυτών των μειώσεων είναι η παντελής απουσία προληπτικών μέτρων στα δασικά οικοσυστήματα με δασικούς δρόμους, αντιπυρικές ζώνες, υδατοδεξαμενές και η δυσχερής λειτουργικότητα του ΠΣ στον κατασταλτικό τομέα, αφού διατηρείται ένας επιβαρυμένος στόλος πυροσβεστικών οχημάτων, με το 55% περίπου να είναι πέραν της 20ετίας, χωρίς ουσιαστικές προσλήψεις για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, με εργαζόμενους τριών ταχυτήτων και με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα.
Τέλος, το ΚΚΕ ρωτούσε τότε την κυβέρνηση «τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από την εκδήλωση πυρκαγιών τη φετινή αντιπυρική περίοδο και γενικότερα για τη θωράκιση της πυροπροστασίας της χώρας».

 

Διαβάστε επίσης