ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτιά Μάτι: Αντιπαράθεση για το πότε ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για τους πρώτους νεκρούς

Φωτιά Μάτι: Αντιπαράθεση για το πότε ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για τους πρώτους νεκρούς
(Eurokinissi/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

Μαίνεται η κόντρα σχετικά με τον χρόνο κατά τον οποίο ενημερώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για την ύπαρξη νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, με τον υπουργό Εσωτερικών να διευκρινίζει σήμερα, μετά την ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών μεταξύ Μαξίμου και Νέας Δημοκρατίας, πως «ο πρωθυπουργός έμαθε ότι υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς, αφότου έφυγαν οι κάμερες από το επιχειρησιακό κέντρο».

Ο υπουργός Εσωτερικών, χαρακτήρισε αστήρικτη την κατηγορία της Νέας Δημοκρατίας, ότι η κυβέρνηση απέκρυψε την ύπαρξη θυμάτων, και μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ξεκαθάρισε πως ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε σχετικά, αφότου αποχώρησαν οι κάμερες από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

«Μόλις επιβεβαιώθηκε η πληροφορία, βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξημερώματα και ενημέρωσε για τους νεκρούς», συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι δεν θα άλλαζε κάτι αν η ενημέρωση γινόταν μία ώρα νωρίτερα ή μία ώρα αργότερα.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών: «Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το γεγονός ότι την ώρα που αποδεδειγμένα πια γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών, το απέκρυψε σε ένα θλιβερό τηλεοπτικό σόου με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να εξαπατήσει τους πολίτες», σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Απαντώντας το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση που κρατά εν μέσω της τραγωδίας που προκάλεσαν οι φονικές πυρκαγιές.

«Την ώρα που ακόμη ψάχνουμε τους νεκρούς μας, η ΝΔ με τα ΜΜΕ που την στηρίζουν έχουν επιδοθεί σε απίστευτη τυμβωρυχία με μόνο στόχο το πολιτικό όφελος», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Δεν υπάρχει προηγούμενο κρίσης όπου η ενημέρωση για όλα τα δεδομένα της τραγωδίας να ήταν τόσο άμεση και μάλιστα από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος έκανε έκτακτη ενημέρωση στις δυο και μισή, αμέσως μόλις έφτασαν στο κέντρο επιχειρήσεων οι πρώτες πληροφορίες για το μέγεθος της καταστροφής».

«Η προσπάθεια της ΝΔ να παίξει πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας αποτελεί ντροπή που ανήκει αποκλειστικά στον αρχηγό της, ο οποίος και την καθοδηγεί από το παρασκήνιο» καταλήγει η ανακοίνωση, στην οποία ανταπάντησαν πηγές της Νέας Δημοκρατίας αναφέροντας: «Η μόνη ανακοίνωση που αναμένουν οι πολίτες από την κυβέρνηση είναι αυτή του αριθμού των αγνοουμένων».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, σημείωνε πως όταν ενημερωνόταν ο πρωθυπουργός, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, υπήρχαν τουλάχιστον 10 νεκροί.

«Στις 21:54 είχαμε παραλάβει τις πρώτες σορούς», δήλωσε ο Γιώργος Μαθιόπουλος, ενώ τόνισε ότι η ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για νεκρό υπήρχε στο συντονιστικό του ΕΚΑΒ από τις 20:41.

Την ώρα της σύσκεψης - ενημέρωσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τους αρμοδίους «η ενημέρωση ήταν ότι υπήρχαν ήδη πάνω από 10 νεκροί, σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε στο συντονιστικό του ΕΚΑΒ», τόνισε ο κ. Μαθιόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Οι πάντες ήξεραν ότι υπάρχει ο πρώτος νεκρός και από εκεί και πέρα μέχρι τις 00:00 δεχόμασταν κλήσεις ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος ισχυρίστηκε ότι το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου (σ.σ τη νύχτα της φονικής πυρκαγιάς) ήταν στο Σισμανόγλειο που «από τις 10:30 - 11 παρά είχε προετοιμάσει χώρο για να υποδεχθεί μεγάλο αριθμό νεκρών».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα», αποκάλυψε ότι τη συγκεκριμένη πληροφορία του την επιβεβαίωσε μία ημέρα μετά και ο αναπληρωτής διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας όταν βρέθηκε ξανά στο Σισμανόγλειο.

«11 παρά είχαν ήδη ετοιμάσει χώρο για υποδοχή μεγάλο αριθμού νεκρών», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, παραθέτοντας και όσα του είπαν γιατροί που βγήκαν από το χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών το μοιραίο βράδυ.

«Πρόεδρε, ετοιμάζουμε το χώρο γιατί περιμένουμε μεγάλο αριθμό νεκρών».

«Πώς ήταν δυνατόν να μην γνώριζε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι ετοιμάζονταν να υποδεχθούν ένα κοντέινερ ψυγείο για πολλούς νεκρούς;», αναρωτήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ