ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συμφωνία Αθήνας-Βερολίνου για το προσφυγικό και το ιταλικό «στοίχημα» της Μέρκελ

Η συμφωνία Αθήνας-Βερολίνου για το προσφυγικό και το ιταλικό «στοίχημα» της Μέρκελ
Έλεγχοι στα γερμανο-αυστριακά σύνορα / Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / KERSTIN JOENSSON

Σε συμφωνία για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα κατέληξαν Αθήνα  και Βερολίνο, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών να ανακοινώνει το μεσημέρι της Παρασκευής την επίτευξή της και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα να δίνει στη δημοσιότητα αργότερα τα βασικά σημεία της.

Αυτό που απομένει τώρα είναι η ανταλλαγή επιστολών των αρμόδιων υπουργών για θέματα Μετανάστευσης της Γερμανίας και της Ελλάδας, στις οποίες θα επισυνάπτεται η διμερής «Διοικητική Διευθέτηση» (Administrative Arrangement), όπως ονομάζεται επίσημα η συμφωνία.

Με βάση το κείμενο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βίτσας, η Γερμανία θα μπορεί να επιστρέψει εφεξής στην Ελλάδα κάθε ενήλικο υπήκοο τρίτης χώρας, που θα εντοπίζεται σε έλεγχο στα γερμανο-αυστριακά σύνορα -εφόσον αυτός έχει αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα από 1-7-2017 και μετά.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να μην κάνει δεκτή την επιστροφή, εφόσον προκύπτει ότι δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις της συμφωνίας.

Από την πλευρά της, η Γερμανία δεσμεύεται να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του έτους τις οικογενειακές επανενώσεις, τις οποίες είχε ήδη κάνει αποδεκτές εντός του πλαισίου του Κανονισμού του Δουβλίνου και οι οποίες είχαν μέχρι τώρα «παγώσει». Πρόκειται, όπως έγινε γνωστό, για περίπου 2.000 περιπτώσεις.

Κατρούγκαλος: Θα φύγουν περισσότεροι μετανάστες από όσους θα επιστρέψουν

Παράλληλα, το Βερολίνο θα εξετάσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες τις εκκρεμούσες αιτήσεις οικογενειακής επανένωσης.

Η «Διοικητική Διευθέτηση» αυτή θα επανεξετάζεται από τις δύο χώρες ενώ θα υπάρχει δυνατότητα αναθεώρησης ανά τρίμηνο.

Νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Ελεονόρε Πέτερμαν διευκρίνισε ότι η συμφωνία αφορά μόνο σε περιπτώσεις αιτούντων άσυλο, που εντοπίζονται σε γερμανο-αυστριακά σύνορα και έχουν ήδη υποβάλει αίτηση σε άλλη χώρα. « Πρόκειται για τις λεγόμενες περιπτώσεις Eurodac 1» εξήγησε η ίδια, ενώ αναφερόμενη στο χρονικό περιθώριο κατά το οποίο μπορεί να γίνει η επαναπροώθηση επισήμανε ότι είναι μόνο 48 ώρες.

Στο πλαίσιο των επιστολών, η Ελλάδα και η Γερμανία θα δηλώνουν ρητά ότι στηρίζουν την εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων και την αποφυγή μονομερών μέτρων σε σχέση με το άσυλο και τη μετανάστευση και πως θα στηρίξουν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης επί του νέου Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου εντός του 2018 (επί τη βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθύνης).

Σε περίπτωση κρίσης, η Γερμανία δεσμεύεται, επίσης, να στηρίξει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και να στηρίξει την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων στήριξης της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα μέσω θετικών δράσεων - π.χ. αναπτυξιακών προγραμμάτων - στα πέντε νησιά της Ελλάδας όπου λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Δεσμεύεται, ωστόσο, για την αποστολή στην Ελλάδα - μέσω EASO - επιπλέον εμπειρογνωμόνων και διερμηνέων με σκοπό τη στήριξη του συστήματος ασύλου

Το ιταλικό… στοίχημα

Παρότι η κυβέρνηση της Μέρκελ κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνίες για το προσφυγικό με την Ελλάδα και την Ισπανία, κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται προς στιγμήν εφικτό με την περίπτωση της Ιταλίας.

Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ιταλία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αλλά ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε απτά αποτελέσματα.

Μάλιστα, το Βερολίνο φαίνεται να… ανησυχεί για τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, τον επικεφαλής της Λέγκας, ο οποίος έχει εμφανιστεί ανάλγητος στο ζήτημα της μετανάστευσης. Έτσι, παραμένει ασαφές εάν θα θελήσει να καταλήξει σε κάποιου τύπου συμβιβασμό με την κυβέρνηση Μέρκελ, η οποία δέχεται εδώ και αρκετό καιρό πιέσεις από το εσωτερικό της κυβέρνησής της για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Στην αρχή του καλοκαιριού δε, το τελεσίγραφο από τον Χορστ Ζεεχόφερ για την πολιτική της απέναντι στους αιτούντες άσυλο απείλησε τον κυβερνητικό συνασπισμό.

2018 08 17T172900Z 1862429209 RC167A3416C0 RTRMADP 3 GERMANY MONTENEGRO


REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Παρότι η κατάσταση στην γερμανική πολιτική σκηνή έχει έκτοτε εξομαλυνθεί, μια συμφωνία με την Ιταλία παραμένει απαραίτητη για την Μέρκελ.

Αυτός πιθανώς να είναι και ο λόγος που την περασμένη εβδομάδα, η καγκελάριος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ταξιδέψει κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον στην Ιταλία για να διαπραγματευτεί η ίδια το ζήτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ