ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Εμείς μιλάμε για τις ανάγκες των πολλών

Σκουρλέτης: Εμείς μιλάμε για τις ανάγκες των πολλών
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, τη μεταβατική περίοδο που σηματοδοτείται από την ολοκλήρωση του μέχρι τώρα σκληρού προγράμματος λιτότητας, δημιουργούνται νέες δυνατότητες»: Αυτό δήλωσε, παίρνοντας τον λόγο ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

«Ίσως δεν θα υπήρχε καλύτερη συγκυρία για να δούμε στο κόμμα μας, για μια αναγκαία αναδιάταξη δυνάμεων, μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των μέσων του έμψυχου υλικού που διαθέτουμε. Άλλωστε από εδώ και πέρα με τις μεγαλύτερες δυνατότητες, δεν θα έχουμε το άλλοθι ότι εφαρμόζουμε ένα μη δικό μας πρόγραμμα», σημείωσε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Σήμερα», συμπλήρωσε, «ο πήχης είναι πολύ υψηλά, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία έχουν απαιτήσεις. Απέναντι σε αυτές τις ανάγκες, πρέπει να ενισχύσουμε τις δικές μας δυνάμεις και να κάνουμε τις προγραμματικές εμβαθύνσεις. Το οφείλουμε όταν, μετά τον επώδυνο συμβιβασμό του 2015, πηγαίναμε για τις εκλογές είχαμε μιλήσει για την όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη εφαρμογή ενός μνημονιακού, κατά τα άλλα, προγράμματος που δεν ενστερνιστήκαμε ποτέ, αλλά είχαμε δώσει την υπόσχεση ότι τελειώνοντας αυτήν την περίοδο θα ξαναπιάσουμε το νήμα των δικών μας αναφορών και προταγμάτων».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι «είναι οι νέες δυνατότητές μας που αναφέρθηκαν και από τον πρόεδρο και από τον Π. Ρήγα. Είναι η επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης, είναι η στερέωση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους που μέσα από αντίξοες συνθήκες κρατήσαμε στα πόδια του. Είναι αυτές οι επισημάνσεις, οι απόψεις, οι ιδέες που θα παρουσιάσουμε με πιο εμπεριστατωμένο τρόπο το επόμενο διάστημα και το ξεκίνημα θα σηματοδοτηθεί και με όσο θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ».

«Υπάρχει ανάγκη στη νέα περίοδο να ξαναθυμηθούμε αυτά όλα που έχουμε πει για το διακριτό ρόλο του κόμματος, την αναγκαία συμβολή του στη διαμόρφωση των βασικών κυβερνητικών κατευθύνσεων, να είναι το ‘όχημα' της κοινωνικής γείωσης που έχει ανάγκη μια κυβέρνηση της Αριστεράς για να επικοινωνεί με τις δυνάμεις που θέλει να εκφράζει», ήταν μια άλλη, καίρια διαπίστωση του ως τώρα πρώτου τη τάξει υπουργού.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε, «εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, οι κοινωνικές μας αναφορές, ο κόσμος που κατά προτεραιότητα θέλουμε να εκφράσουμε είναι οι πολλοί, εμείς μιλάμε για τις ανάγκες των πολλών, εκείνοι είναι που θα μας καταστήσουν ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα».

Ταυτοχρόνως, ο μέχρι σήμερα αρμόδιος υπουργός για την Αυτοδιοίκηση, παρατήρησε πως στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, «ανοίγει νέος κύκλος συμμετοχής του κόσμου με την απλή αναλογική, να πιάσουμε το νήμα για ισχυρά αυτοδιοικητικά σχήματα».

Προτεραιότητα, συνεπώς, είναι «να οργανώσουμε αυτή τη δουλειά και παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο να μιλήσουμε για την Ευρώπη στις νέες συνθήκες, που είναι αντιμέτωπη με μεταβατικές καταστάσεις, για την οποία εμείς πρώτοι μπορέσαμε και κάναμε τις αναγκαίες επισημάνσεις. Να αρθρώσουμε λόγο κρουστικό, σύγχρονο, αριστερό, για το μέλλον της Ευρώπης».

Όλο το προηγούμενο διάστημα, έκλεισε την ομιλία του ο Π. Σκουρλέτης, «ο καθένας προσπάθησε από εκεί που η συλλογική συνεννόηση τον έταξε, να συμβάλλει σε αυτή την κοινή προσπάθεια και θεωρώ ότι πρώτα από όλα πέρα από τα στελέχη της Κ.Ε., αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να αναγνωρίσουμε την τιτάνια προσπάθεια που έκαναν τα μέλη μας όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια.

Σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, εμάς εδώ δεν μας ενώνει κανενός είδους γάμος συμφέροντος, εμάς μας εμπνέουν οι παραδόσεις της Αριστεράς, οι μεγάλες αξίες της Αριστεράς, της αλληλεγγύης, όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε καθημερινή προσπάθεια για μικρές και μεγάλες νίκες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ