ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρώτο υπουργικό μετά τον ανασχηματισμό

Το πρώτο υπουργικό μετά τον ανασχηματισμό
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το νέο κυβερνητικό σχήμα που προέκυψε από τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού, θα συνεδριάσει στις 11:00 σήμερα στη Βουλή.

Στο πρώτο μεταμνημονιακό κυβερνητικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει την ταχεία παραγωγή έργου και αποτελεσμάτων που ο πολίτης θα είναι σε θέση να διαπιστώσει άμεσα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την έξοδο από τα μνημόνια και στη χάραξη μιας προοδευτικής πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο, με τη συσπείρωση δυνάμεων από όλους τους πολιτικούς χώρους, όπως άλλωστε έχει αποτυπωθεί και στον ανασχηματισμό, με τις τοποθετήσεις των Παπακώστα, Ξενογιαννακοπούλου και Ζορμπά.

Προοίμιο της πολιτικής αυτής είναι η αποκατάσταση της εργασίας με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Το εξειδικευμένο πακέτο μέτρων για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην 83ηΔΕΘ, στις 8-9 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται επίσης να μιλήσει στο υπουργικό για την ευθύνη που βαραίνει το κυβερνητικό συμβούλιο, καθώς δεν υπάρχει πλέον το «άλλοθι» του μνημονίου, που δεν άφηνε πολλά περιθώρια για άσκηση πολιτικής, η οποία τώρα θα πρέπει να μπει σε πρώτο πλάνο.

Επίσης, αναμένεται να τονίσει πως δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε η πολυτέλεια για πανηγυρισμούς, αλλά μόνο δουλειά για τους νέους υπουργούς ενώ στις προτεραιότητες που πρόκειται να θέσει είναι η έμφαση στην καθημερινότητα και η ανάγκη για αποτελεσματικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ