ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας ζήτησε ο Τσίπρας στο Σάλτσμπουργκ

Δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας ζήτησε ο Τσίπρας στο Σάλτσμπουργκ
REUTERS/Vincent Kessler

Τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας με δικό του εξοπλισμό, στελέχωση κλπ. ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις σημερινές εργασίες στο Σάλτσμπουργκ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των ευρωπαϊκών θεσμών για τη δημιουργία εντός του έτους, στη βάση της πρότασης της Κομισιόν. Αυτό θα δώσει στους ευρωπαίους πολίτες ένα σαφές μήνυμα ενίσχυσης της αλληλεγγύης και θα αποτελέσει παράδειγμα δράσης της ΕΕ με απτά οφέλη για τους πολίτες.

Ο Μηχανισμός θα εξασφαλίσει στα κράτη μέλη περισσότερα και πιο σύγχρονα Μέσα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κυρίως δε αυτών που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή (όπως οι πυρκαγιές). Τα μέσα θα είναι άμεσα στη διάθεση των κρατών μελών σε περίπτωση ανάγκης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα ζήτησε η χρηματοδότηση του μηχανισμού αυτού να αντληθεί αποκλειστικά από πόρους του προϋπολογισμού της ΕΕ, διότι το ζήτημα έχει καταστεί ευρωπαϊκό και αγγίζει πλέον μεγάλο αριθμό κρατών μελών. Πέραν αυτού, υποστήριξε ότι ο μηχανισμός αυτός θα κοστίσει πολύ λιγότερο από την κοινή άμυνα ή την συνοριοφυλακή, αλλά είναι εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματικός για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Μία σειρά χωρών (ΗΒ, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Σουηδία) υποστήριξαν την ελληνική πρόταση και την ενσωμάτωση του σχετικού λεκτικού στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ