ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς για Συμφωνία Πρεσπών: Ιστορική ευκαιρία και λύση που κοιτά στο μέλλον

Κοτζιάς για Συμφωνία Πρεσπών: Ιστορική ευκαιρία και λύση που κοιτά στο μέλλον
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, χαρακτήρισε σήμερα τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «ιστορική ευκαιρία» και «λύση που κοιτά στο μέλλον» για την ασφάλεια και την ανάπτυξη των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης, αναβαθμίζοντας και το ρόλο της Ελλάδας.

Υποδεχόμενος το Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στο ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως «η Συμφωνία μας έβγαλε από τη φυλακή από την οποία μερικοί ονειρεύονται να ξαναμπούμε, αλλά δεν θα τους ακολουθήσουμε».

Επισήμανε δε τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ως χώρα για την περιοχή και τη συμβολή της Ελλάδας στη μείωση των εντάσεων, παραθέτοντας στον Γερμανό ομόλογό του τις πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας στην περιοχή. Υποστήριξε δε ότι τρεις είναι οι βασικοί τομείς της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: τα ευρωπαϊκά, τα Βαλκάνια και η Α. Μεσόγειος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Μάας από την πλευρά του εξήρε τη συμβολή του Νίκου Κοτζιά για την θετική κατάληξη της Συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας τη στάση του ως «ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής» καθώς, όπως είπε, αυτή θα συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής αλλά και της Ευρώπης.

«Είναι μία ιστορική ευκαιρία και πρέπει να πω ότι χωρίς τη δική σου προσωπική δέσμευση και την υπομονή και επιμονή που επέδειξαν αμφότερες οι πλευρές δεν θα είχαμε φτάσει εκεί, κάτι που μπορεί να μη χαροποιεί όλους, ωστόσο αυτό είναι μια ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι αυτή η ιστορική συμφωνία θα υλοποιηθεί, διότι συμβάλλει στη συμφιλίωση των δύο λαών. Και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια θα κερδηθεί και θα έχει την απαραίτητη συμμετοχή. Εκτίμησε ότι η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα χώρα θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα με τέλη Γενάρη και στη συνέχεια θα έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, όπως επίσης και η επικύρωση της απόφασης του ΝΑΤΟ για ένταξη της ΠΓΔΜ.

Ακόμα εξέφρασε την πεποίθησή του και για την υπερψήφιση της Συμφωνίας στην ελληνική Βουλή. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές, που έχουν δηλώσει την στάση τους υπέρ της Συμφωνίας, όπως είπε, θα ήλπιζε «ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα στήριζαν αυτή τη συμφωνία», επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς σκέφτονται την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στην εσωτερική».

Ειδικότερα για τη ΝΔ είπε ότι έχει «το βλέμμα στραμμένο στα εσωτερικά του κόμματος, στο οποίο ακραίες φωνές που ήταν σε ακροδεξιά κόμματα παλαιότερα, το έχουν συμπαρασύρει σε μία πολιτική που δεν συνάδει με το παρελθόν του και τις διαπραγματεύσεις που κάνανε».

«Είναι μία συμφωνία που βλέπει στο μέλλον, μια καλή συμφωνία», κατέληξε εκφράζοντας την άποψη ότι θα ήταν καλό να περάσει με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ