ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστάσεις ΑΝΕΛ από τη συγκυβέρνηση εν μέσω ρευστού πολιτικού σκηνικού

Αποστάσεις ΑΝΕΛ από τη συγκυβέρνηση εν μέσω ρευστού πολιτικού σκηνικού
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Σαφείς αποστάσεις πήρε χθες ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ από τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.

Ο κ. Τοσουνίδης άφησε αιχμές κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι «ακόμη μία φορά, με τις δηλώσεις του, ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία. Όσον αφορά τα θέματα της Βουλής κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από το λαό. Κρίμα».

Διαβάζοντας κανείς πίσω από τις γραμμές αντιλαμβάνεται πως όσο πλησιάζει η ημερομηνία του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ και κατά συνέπεια οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται η ανάγκη οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να δείξουν την πλήρη διαφοροποίησή τους από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κινήσεις του Πάνου Καμμένου εντάσσονται εν μέρει στο πλαίσιο διαχωρισμού της θέσης του στο ζήτημα του Σκοπιανού, αλλά και στην επιχείρηση αποδόμησης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με στόχο το παραδοσιακά δεξιό ακροατήριο. Γι’αυτό το λόγο άλλωστε η επίθεση της ΝΔ στους ΑΝΕΛ είναι εξίσου σκληρή με αυτή προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε χθες στον Χάικο Μαας πως δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία.

Σε ένα εξαιρετικά ρευστό πολιτικό σκηνικό και τη διαφαινόμενη συντριβή των μικρών κομμάτων από τον νέο δικομματισμό, οι διαχωριστικές γραμμές (σε κάθε ζήτημα) βοηθούν τους εν δυνάμει ψηφοφόρους να κατανοήσουν τον σχεδιασμό των πολιτικών σχηματισμών και να κάνουν τις επιλογές τους.

Σε δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι ΑΝΕΛ δεν φαίνεται να ξεπερνούν το όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο ωστόσο το ποσοστό συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους είναι πολύ χαμηλό. Άλλωστε, παρόμοια εικόνα καταγραφόταν και παλαιότερα που στη συνέχεια διαψεύστηκε.

Κατά συνέπεια, η προσπάθεια αποστασιοποίησης από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί τις ημέρες που η συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ