ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «μήνυμα» Τσίπρα σε επενδυτές στις ΗΠΑ: Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις

Το «μήνυμα» Τσίπρα σε επενδυτές στις ΗΠΑ: Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις
@PrimeministerGR

Το μήνυμα ότι τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις που θα στηρίξουν τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας «έστειλε» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ωριαία συνάντηση που είχε με επενδυτές και η οποία συντονίστηκε από την Bank of America/Merril Lynch.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός συζήτησε για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και γεωπολιτικά θέματα με στελέχη επενδυτικών funds που δείχνουν ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα.

Στη συνάντηση τον συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην ανάκαμψη των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, που πλέον διαμορφώνουν μια αισθητή βελτιωμένη εικόνα, για τη χώρα και τις προοπτικές της. Υπογράμμισε δε, ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει μετά από δύσκολα χρόνια.

«Αναλάβαμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες με ανεργία-ρεκόρ, αποεπένδυση, ύφεση και μετά από μια πενταετία κατά την οποία χάθηκε το ¼ του εθνικού πλούτο» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε δε, ότι: «Προτεραιότητά μας η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση σημαντικών παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Σημαντικό στοιχείο σε αυτό το πλαίσιο είναι οι συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που επικρατούν πλέον στη χώρα. Οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, με έμφαση σε αυτές που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την παραγωγή νέου πλούτου».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχτηκε επίσης και από τις δύο πλευρές στο ισχυρό χαρτί της χώρας, που είναι ο κομβικός γεωστρατηγικός ρόλος της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή με μεγάλες προκλήσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση των επενδύσεων και της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο των πρωτοβουλιών που έχει πάρει η Ελλάδα και έχει καθοριστική παρουσία (τριμερείς, τετραμερείς, Western Balkans Summit, κλπ).

Η συνάντηση με τη Morgan Stanley

Στο ίδιο κλίμα με την πρωινή συνάντηση με επενδυτικά funds, κινήθηκε και η δεύτερη συζήτηση – που διοργάνωσε η Morgan Stanley - με επενδυτές, που είχε ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την περιγραφή της αισθητά βελτιωμένης εικόνας όλων των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, τη σταθερή και ασφαλή δημοσιονομική πορεία, την ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αναφέρθηκε εκτενώς στη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική που έχει η Ελλάδα, ειδικά μετά την 20η Αυγούστου.

Πολλές τοποθετήσεις εκ μέρους των εκπροσώπων των επενδυτικών οίκων, στάθηκαν στον πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας που είχε το εγχείρημα που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία τριετία και για το λόγο αυτό η έξοδος από τα προγράμματα συνιστά ιστορικής σημασίας γεγονός αλλά και μία σπουδαία ευκαιρία για επενδύσεις.

Σε μια χώρα μάλιστα που βρίσκεται στον πυρήνα της ΕΕ και της Ευρωζώνης, διαθέτει ένα εργατικό δυναμικό με εξαιρετικές ικανότητες και υψηλού επιπέδου κατάρτιση και παράλληλα έχει πλούσιους φυσικούς πόρους, υποδομές και μία στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς που η Ελλάδα έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Τόνισε ότι στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ξεκάθαροι οι στόχοι και οι τομείς γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Σε αντίθεση με δεκαετίες προχειρότητας και λειτουργίας ενός άναρχου μοντέλου που κόστισε πολύ ακριβά στη χώρα και τους πολίτες. Από τις τοποθετήσεις τονίστηκε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βούληση για επενδύσεις στην Ελλάδα. Και ότι είναι ελπιδοφόρο ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα σε αυτές που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και την πολυνομία, που στο παρελθόν λειτούργησαν ανασχετικά για μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

Υπογραμμίστηκε επίσης από την πλευρά των επενδυτικών οίκων ότι ο κρισιμότερος παράγοντας για την προσέλκυση των επενδύσεων είναι το στοιχείο της σταθερότητας. Κυριότερα, η πολιτική σταθερότητα και το σταθερό φορολογικό πλαίσιο ώστε να υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την απόδοση μιας επένδυσης.

Η συζήτηση επίσης περιστράφηκε και στις γενικότερες πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας και των κινδύνων που εγκυμονεί η άνοδος των δυνάμεων της άκρας δεξιάς και των άλλων υπερσυντηρητικών μορφωμάτων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι απαραίτητη συνθήκη για την ομαλή οικονομική δραστηριότητα – πόσο μάλλον για την ευημερία - των χωρών είναι η πολιτική σταθερότητα, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή η συνθήκη πλέον υπάρχει στην Ελλάδα και αποτυπώνεται και στους οικονομικούς δείκτες. Και πρόσθεσε ότι είναι όντως εξαιρετικά ανησυχητικό το φαινόμενο και απαιτεί διαρκή εγρήγορση και δράση απέναντι στις αιτίες που τροφοδοτούν αυτές τις δυνάμεις που απειλούν τόσο τις κοινωνίες όσο και την οικονομία της Ευρώπης.

Τόνισε, όμως, ότι η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο, αρκεί βέβαια τα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα να πάψουν να μετατοπίζονται διαρκώς προς τις θέσεις και τη ρητορική αυτών των ακραίων δυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ